Hozzávalók, 2 püspökkenyérformához:
- 25 dkg margarin
- 30 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 1 citrom héja és leve
- csipet só
- 5 tojás
- 1 csomag sütőpor
- csipet szódabikarbóna
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg dió
- 10 dkg aszalt vörös áfonya
- 10 dkg magkeverék (mandula, mogyoró, kesudió)
- 1 evőkanál kakaó
Így készült:
A margarint megolvasztottam, elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral, majd a tojásokkal. Hozzáadtam a csipet sót, citrom lereszelt héját, levét, majd a tejet a liszttel váltakozva. Belekevertem a sütőport és szódabikarbónát is. Alaposan elkevertem, végül beleforgattam a darabolt diót, aszalt gyümölcsöket, darabokra vágott keveréket.
A tészta háromnegyed részét elosztottam két kikent püspökkenyér formába.
A maradék tésztában elkevertem a kakaót. A formákban lévő tészta közepére kanalaztam egy csíkban.
180 fokos sütőbe tettem. Azért időközben érdemes ránézni, hogy ne süljön ilyen vastag kérge! :-) Szóval tűpróbáig kell sütni, hogy a közepe is biztosan átsüljön.
A tegnapi süti meg kevesebbet sült a kelleténél... Talán nem annyira szerencsések ezek a munka utáni sütögetések. :-) De néha olyan vágyat érzek rá, mert kikapcsol, megnyugtat. Tegnap meg erre volt szükségem. S hatott, mindazok ellenére, hogy az egyiket (mert sóst is sütöttem, meg kakaós kalácsot) elszúrtam. :-)
Nagyon szép lett!
VálaszTörlésKöszönöm, Martinelli!
TörlésLátom minden jóság belekerült a gyümölcskenyeredbe! Nagyon finom lehet :)
VálaszTörlésBele bizony, amiből csak találtam otthon! :-) Bár kissé száraz, de finom volt.
TörlésLátványnak kifejezetten vonzó, először azt hittem, hogy más tészta a külső, sötétebb réteg. :-D Bakik nálam is előfordulnak, na meg mindenkinél... :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Zsuzsa! A külső sötétebb réteg a figyelmetlenségem eredménye! :D Baki? Az utóbbi időben már túlzásba is viszem! :-)
TörlésGyerekkori kedvencem, aminek mindig kicsit más volt az íze, az éppen belekerülő finomságoktól :) Az FB képes ilyen csodákra :D
VálaszTörlésRánéztében gondolkodtam, hogy tetted a közepébe a kakós betétet? :9
VálaszTörlésNagyon mutatós és finom!