2015. február 19., csütörtök

Gyümölcskenyér

A múlt hét közepén kelt tésztából készült süti helyett gyümölcskenyeret sütöttem. Mert ahhoz volt kedvem... Míg sült, kihasználta az időt FB-ozásra. Bele is feledkeztem, olyannyira, hogy a süti illata juttatta eszembe, hogy elég sok idővel ezelőtt én két püspökkenyérformát betettem a sütőbe. Korábban kellett volna észbe kapnom, mert alaposan megsült szegényke, szerencsére csak a teteje égett meg kicsikét. Persze a vastag kéreg ellenére elfogyott, a sok belesült finomság nem ment veszendőbe.

Hozzávalók, 2 püspökkenyérformához:

  • 25 dkg margarin
  • 30 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • csipet só
  • 5 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet szódabikarbóna
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 10 dkg magkeverék (mandula, mogyoró, kesudió)
  • 1 evőkanál kakaó
Így készült: 
A margarint megolvasztottam, elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral, majd a tojásokkal. Hozzáadtam a csipet sót, citrom lereszelt héját, levét, majd a tejet a liszttel váltakozva. Belekevertem a sütőport és szódabikarbónát is.  Alaposan elkevertem, végül beleforgattam a darabolt diót, aszalt gyümölcsöket, darabokra vágott keveréket.
A tészta háromnegyed részét elosztottam két kikent püspökkenyér formába. 
A maradék tésztában elkevertem a kakaót. A formákban lévő tészta közepére kanalaztam egy csíkban.
180 fokos sütőbe tettem. Azért időközben érdemes ránézni, hogy ne süljön ilyen vastag kérge! :-) Szóval tűpróbáig kell sütni, hogy a közepe is biztosan átsüljön.


A tegnapi süti meg kevesebbet sült a kelleténél... Talán nem annyira szerencsések ezek a munka utáni sütögetések. :-) De néha olyan vágyat érzek rá, mert kikapcsol, megnyugtat. Tegnap meg erre volt szükségem. S hatott, mindazok ellenére, hogy az egyiket (mert sóst is sütöttem, meg kakaós kalácsot) elszúrtam. :-)

8 megjegyzés:

  1. Látom minden jóság belekerült a gyümölcskenyeredbe! Nagyon finom lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bele bizony, amiből csak találtam otthon! :-) Bár kissé száraz, de finom volt.

      Törlés
  2. Látványnak kifejezetten vonzó, először azt hittem, hogy más tészta a külső, sötétebb réteg. :-D Bakik nálam is előfordulnak, na meg mindenkinél... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Zsuzsa! A külső sötétebb réteg a figyelmetlenségem eredménye! :D Baki? Az utóbbi időben már túlzásba is viszem! :-)

      Törlés
  3. Gyerekkori kedvencem, aminek mindig kicsit más volt az íze, az éppen belekerülő finomságoktól :) Az FB képes ilyen csodákra :D

    VálaszTörlés
  4. Ránéztében gondolkodtam, hogy tetted a közepébe a kakós betétet? :9
    Nagyon mutatós és finom!

    VálaszTörlés