Hozzávalók:
- 90 dkg liszt
- 50 dkg margarin
- 1 evőkanál zsír
- 3 teáskanál só
- 30 dkg reszelt sajt
- 1 egész tojás és 3 sárgája
- 3 evőkanál tej
- 3 evőkanál tejföl
- mák és 1 tojás a tetejére
Így készült:
A lisztet, sót tálba tettem, elvegyítettem. Elmorzsoltam benne a margarint és a zsírt, majd hozzáadtam a reszelt sajtot, ezzel is elvegyítettem. Végül a tojást és a sárgákat adtam hozzá, elvegyítve a tejjel. A tejfölt fokozatosan gyúrtam hozzá, annyit, hogy összeálljon a tészta. A tészta kemény, de gyúrható legyen.
2-3 órai, de akár egy egész éjszakai pihentetést követően kinyújtottam, felvert tojással lekentem, mákkal szórtam. Derelyemetszővel felvágtam, tepsibe pakoltam.
180 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Kerülhet a tetejére szezámmag, lenmag, köménymag vagy reszelt sajt is. Mindenképpen szeretem.
Próbáltam sütőporral is sütni a sós ropogósakat, de szerintem anélkül finomabb. A sok zsiradéktól úgy is jó omlós lesz.
De jól néznek ki, kipróbálom, csak egy kisebb adagot :-)
VálaszTörlés