17. torta

Mert Fiam 17. szülinapjára készült, mi más nevet adhattam volna neki? :-)
Hogy repül az idő, nem is olyan rég volt, hogy Apja kapta a hírt, hogy megszületett a Fia, mire elcsodálkozott, hisz tegnap még semmi bajom nem volt; hogy Nővérem nagy pocakkal jött kényeztetni az Unokaöcsit; hogy Apukám immár két fiúunokát lovagoltatott a hátán, hol a határ egyik oldalán, hol a másikon; hogy minden nap sírt az oviban; aztán elrepült az általános iskola 8 éve is, s most már ezen kívül még egy viszonylag gondtalan éve van, s törhetjük a fejünket a hogyan továbbon. Vannak tervek, de ... még csiszolódniuk kell. S íme, van egy nyílt, barátságos, talpraesett, megbízható, ám kicsit lustácska tizenegyedikesem, akire úgy vagyok büszke, ahogy van.
Ezzel a tortával köszöntöttük Őt:

Hozzávalók:
A tortalaphoz:

  • 4 tojás
  • csipet só
  • 16 dkg cukor+2 evőkanállal
  • 2 evőkanál kakaó
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
A töltelékhez:
  • 1 ananászkonzerv
  • 1 kg sajtkrém (vödrös)
  • 4 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag zselatin (20 g)
Így készült:
A laphoz a tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéket felvertem a csipet sóval és két evőkanál cukorral.
A sárgákat elkevertem a többi cukorral, majd hozzáadtam az olajat, aztán a tejet váltakozva a sütőporral elkevert liszttel. Mikor mindezt simára kevertem, 2-3 adagban elvegyítettem benne a felvert fehérjéket.
A masszát papírral bélelt, 27 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntöttem. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. Elég sok idő kellett neki, mert mikor úgy gondoltam a színe alapján, hogy már kész, a tűpróba mást igazolt.
A kész lapot hagytam kihűlni.
Az ananászt leszűrtem. A levéből 1 dl-t kimértem ( a többi is kell majd), elkevertem benne a zselatint s felfőztem. Mert ennek a csomagolásán azt írta...
A tejszínt a vaníliás cukorral felvertem. A sajtkrémben elkevertem a cukrot (ízlés szerint lehet többet is) és belekevertem az apróbb darabokra vágott ananászt. 
A közben kissé lehűlt zselatinban elkevertem egy nagy evőkanálnyi sajtkrémet, s így öntöttem az egészhez. Elkevertem, majd elvegyítettem benne a tejszínhabot.
A kihűlt lapot vízszintesen 3 részre vágtam. Az alsót tányérra tettem, köré tettem a tortaforma oldalát. A lapot meglocsoltam néhány evőkanál ananászlével, rákentem a krém egyharmadát, középső lap következett, locsolás, krém újabb harmada, felső lap, ananászlé, s rásimítottam a maradék krémet. Néhány meghagyott ananászdarabbal díszítettem.
Legalább 4-5 órát célszerű hűtőben dermeszteni, de egy egész nap sem árt neki.

 Finom lett, mindenkinek ízlett. Nem túl édes, nem száraz, krémes-habos. ananászos. Persze más gyümölcs is kerülhet bele. Leányzó névnapjára őszibarackos készült, szerinte az finomabb volt. Naná, mert az az övé volt! :-)
A sajtkrém a Lidl-ben kapható vödrös volt, amit gyakran használok, mióta felfedeztem.

Isten éltessen sokáig, Kisfiam!


8 megjegyzés:

  1. Isten éltesse a kis-nagylegényt sokáig! :-) Tetszik ez a 17, ennyi szelet talán elég is lenne... :-DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Zsuzsa, azért hagyjál már nekem is a tortából! :-
      D

      Törlés
  2. Isten éltesse a fiatalembert :-) Finomat sütöttél neki!

    VálaszTörlés
  3. Isten éltesse Gergőt erőben, egészségben, nagyon boldog születésnapot utólag is! :) Klassz a torta, azt hiszem, ezt én is nagyon tudnám szeretni! :)

    VálaszTörlés
  4. Isten éltesse a fiadat erőben, egészségben! :) Nagyon guszta tortát készítettél, biztos, hogy finom volt. :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...