Csőrege

Már a nyáron is terveztem sütni, de akkor elmaradt. A nagy meleg volt a ludas. De most már kimondottan jól esik a tűzhely melege, sőt, lassan egy kis fűtés is jót tenne a közérzetemnek. :-) De mikor csőregéztünk - mi így nevezzük, mifelénk csőrege volt, s ez a mifelénk a Szilágyság-, még egész kellemes idő volt, de attól még jól esett. Főleg házi szilvalekvárral, a kedvencemmel. De vaníliás porcukorral szórva is finom, ki hogy szereti.

 Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 tojás sárgája
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • olaj a sütéshez
  • lekvár, vaníliás porcukor a tálaláshoz
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne egy teáskanálnyi cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, sót, vajat tálba tettem, elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojássárgákat, élesztős tejet, s a tejföllel megdagasztottam. Több részletben adtam hozzá a tejfölt, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjak. De az sem baj, ha kicsit lágyabb lesz a kelleténél, kevés liszttel lehet javítani az állagán. 
A tésztát letakarva hagytam megkelni.
Enyhén lisztezett deszkára borítottam, ujjnyi vastagra nyújtottam. Rombusz alakúra vágtam fel, a közepébe egy lyukat vágtam, ezen áthúztam egyik csücskét.
Bő, forró olajban kisütöttem őket.
Ezen kívül még kétféle csőregerecept van a blogon, itt és itt. Egyikük sütőporos, úgy is finom volt. Sőt, talán még finomabb, mint az élesztős. Nem tudom, Anyukám pontosan hogyan készítette, de olyan finomra tudta sütni, hogy Apukám gyakran rendelte. Még kell próbálkoznom pár változattal, mert nem sikerült eltalálni. De olyan sosem lesz, csak hasonló legfeljebb...

2017.07.26.
Minden évben legalább egyszer megsütöm. De lehet, kétszer is. Ma épp húsgombócos paradicsomleves mellé készült. Kicsit megint másképp.
A mostani hozzávalói: 60 dkg liszt, 1 púpozott evőkanál zsír, nagy csipet só, 3 evőkanál cukor, 2,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 egész tojás és 3 sárgája, egy csomag vaníliás cukor. Az elkészítés menete ugyanaz. Az eredmény pedig sok csőrege és elégedett családtagok! :-)

2019.02.08.
Ezúttal babgulyás mellé készült, megint kicsit másképp, s megint a család nagy elégedettségére! :-)
Belevalók: 70 dkg liszt, 1 csapott teáskanál só, 2 evőkanál zsír, 2 tojás, 3 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor.
Meggylekvárral ettük.



8 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! Nekünk sajnos soha nem sikerül a sütése, nem tudom mi lehet az oka. Így már rég óta nem is kísérletezünk vele. Majd egyszer megpróbálom a te receptjeid szerint :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Nem tudom, miért nem sikerül Nektek, pedig nem egy bonyolult dolog. Neked főleg nem lehet az! :-)

      Törlés
    2. Olajban kisült tésztaféléket mint a fánk vagy lángos is, mindig a férjem szokta sütni. Meg a palacsintát is :-) Ezek mind nagyon jól szoktak sikerülni, csak épp a csöröge nem :-)

      Törlés
    3. De jó Neked, én is szívesen átadnám az olajban sütést valakinek! :-)

      Törlés
  2. Ezer éve nem ettem ilyet! :) Bár bevallom, hogy én még nem próbálkoztam az elkészítésével. Nagyon guszták! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vanilin!
      Én sem sütök túl gyakran, évente egyszer ha nekiállok. Pedig egyszerű és kiadós, ez a mennyiség a mintegy 10 fős csapatnak még sok is volt. Igaz, sok más kaja is volt.

      Törlés
  3. A csőröge sütés nekem is nagy kihívás. Nagymamám szódabikarbónát tett bele és mindgi azt mondta, hogy ha tejföllel gyúrjuk, akkor nem kell bele zsiradék, de ha aludttejjel, akkor kell bele egy kis zsír, de csak diónyi. És az is igaz, hogy volt házi tejföl és házi aludttej. A tojás egészben ment bele, mert hogy a fehérjétől lesz roppanós a külseje a tésztának. Mindezeket betartva sem tudok olyan csörögét sütni, mint ő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök a hozzászólásodnak! A Nagymamák módszere csakis jó lehet, úgy hogy legközelebb ily módon fogok próbálkozni. Én sajnos nem figyeltem meg, míg lehetett, hogyan készült nálunk a családban. Köszönöm szépen, hogy leírtad az általad ismert csőröge-titkokat! :-)

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...