Rakott káposzta

Régen Anyukám egész hordó káposztát savanyított télire, egészben is meg legyalulva is. Annyira szerettem, csak úgy nyersen is, mikor káposztát töltöttünk, mindig megdézsmáltam. A levét is ittuk, s mindenért odavoltam, ami készült belőle: akár töltve, akár székelygulyásnak, rakva is, de a disznóvágáskor készült toros káposzta volt a csúcs. Az én gyerekeim meg... örülök, ha csipegetnek belőle nyersen, de semmi vele készült ételt meg nem esznek. Talán azt kéne, hogy együtt rakjuk be, aztán a munkájuk gyümölcsét szívesebben megennék. Mert én, bár kacérkodtam a gondolattal, még soha nem savanyítottam káposztát.
Nekem kedvenceim közé tartoznak a rakott káposzta és a székely gulyás is. Múlt héten készítettem az előbbit, Férjemmel jóízűen ettük, a gyerekeknek meg kérésükre hagytam rizses húst, azzal beérték. Pedig a káposzta a lényeg!
Hozzávalók:

  • 60-70 dkg savanyú káposzta 
  • 1 nagy fej hagyma
  • kevés olaj
  • 60 dkg darált hús
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • só, bors, paprika
  • 1 bögre rizs (3 dl)
  • 3-4 dl tejföl
Így készült:
A hagyma felét felaprítottam, kevés olajon megpároltam. A káposztáról leöntöttem a levét, hozzáadtam a hagymához. Kevés vizet öntöttem alá, s fedő alatt megpároltam. Időnként azért megkevertem, mert hajlamos odaégni.
Közben a hagyma másik felét is megpároltam, hozzáadtam a darált húst, sót, ételízesítőt, s morzsásra pároltam. Fűszereztem, beleborítottam a rizst és kétszeres mennyiségű vizet s lefedve hagytam készre főni.
Mikor minden megpárolódott, a tepsi alján elosztottam fele káposztát, erre került a rizses hús, újra káposzta s jó sok tejföl a tetejére.
Forró sütőbe tettem, s hagytam kissé megpirulni a tetejét. Frissen a legfinomabb, de másnap, újramelegítve is szívesen megeszem.




2 megjegyzés:

  1. De guszta, én nagyon szeretném ezt :-) Minden káposztás ételt szeretek, és nyersen is jöhet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Ugye, hogy finom? Nem tudom, az ifjúságnak miért ennyire más az ízlése...

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...