Sajtos perec

Egyszer már használtam ezt a pereckiszúró formát, gondoltam, jó lenne újra elő venni, míg be nem rozsdásodik. :-) Elég macerás dolgozni vele, sokkal egyszerűbb stanglinak felszabni a sós ropogósnak való tésztát, de hát ötévente érdemes időt szánni rá -mondom én, miközben Leányzót kértem meg a forma használatára, miközben én az ebéd készítésével foglalatoskodtam-, mert azért lássuk be, sokkal mutatósabbak a takaros pereckék, mint a rudacskák. Persze mindenképpen finomak, nekem most különösen jól estek, mert már ki voltam éhezve egy kis sós rágcsára. Kemény négy hét is eltelt, hogy nem készítettem...

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 25 dkg margarin
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 teáskanál só
  • 2 tojássárga
  • 1 csomag sütőpor
  • 12 dkg füstölt sajt
  • 3 evőkanál tejföl
  • reszelt sajt a tetejére
Így készült:
A lisztet, sót, sütőport elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a reszelt sajtot, tojássárgákat, 2 evőkanál tejfölt és összegyúrtam. Még kevés tejföl kellett hozzá, hogy összeálljon a tészta. Annyi tejföl kerüljön bele még, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Rövid ideig pihentettem, de ez el is maradhat.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, reszelt sajttal beszórtam a tetejét, rányomogattam.
Perecformával kivagdaltam, azaz Leányzó végezte a babrásabb részét a munkának.
Tepsibe rakosgattam, s 180 fokon pirulásig sütöttem.

A vágás közben lehulló tésztadarabok már nem kaptak ilyen tetszetős külsőt, csak simán ki lettek rudacskázva. 
Kellemesen sós, ropogós rágcsálnivalók lettek. Ma délután ettem meg az utolsó kettőt. Akár süthetném is a következő adagot belőle! :-)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek! Nekem is van ilyen pereckiszúró formám, néhányszor már használtam, de én sem sokszor :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Elég időigényes ezzel a formával vacakolni, de annál azért mégis gyorsabb, mint egyenként perecformára hajlítgatni a tésztát. :-) De azért időnként még befogom Leányzót perecet kiszúrni. :D

      Törlés
  2. Nagyon szívesen ropogtatnám! :) Szépek! :) Nemrég én is beszereztem egy perec formát, de még csak egyszer használtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vanilin, köszönöm! Én meg szívesen megkínálnálak vele! :-)
      Én évekkel ezelőtt vettem a formát, akkor frissiben egyszer használtam, s most újra. Nem lesz gyakran leporolva, azt tudom. :-)

      Törlés
  3. Évekkel ezelőtt készítettem ilyen pereceket, én is. Most újra előveszem, kedvet csináltál hozzá. Úgy emlékszem, én akkor szalagáréval sütöttem. Elég kellemetlen illata volt, de az állaga isteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, szerintem azóta nem is használtam a perecformát. Jól eldugtam! :D A szalalkális változattal én is szemeztem már, most, hogy említed, csak előhalászom azt a formát. Kedvet csinálunk egymásnak! :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...