Tépkedős kalács

Az utóbbi időben sokfelé összefutottam ezzel a többféle névvel illetett sütivel (nekem ez a név tetszett legjobban, mert olyan jó tépkedni a rétegeket), illetve hasonlóval, mert receptet egyet sem olvastam el hozzá, hanem a látvány alapján készítettem el, a szinte mindenre jó kelt tésztámból. Egy kiló lisztből dagasztottam, mint mindig. Vagyis még többől, mert lágy lett a tészta, s még került bele 10 dkg. Fele fahéjas lett, a másik kakaós. A lehulló szélekből pedig egy karcsú kalácska is lett.


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 kg liszt -fele rétesliszt (szükség szerint +10 dkg)
  • 3 dl tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • nagy csipet só
  • 25 dkg margarin
  • 2 dl (házi) tejföl
  • 1 egész tojás+2 sárgája
A töltelékhez:
  • 20 dkg vaj
  • 22 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál kakaó
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet, sót, többi cukrot tálba tettem. Elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tejfölt, tojást, élesztős tejet. Összegyúrtam. Mivel igen lágy lett a tészta, még 10 dkg lisztet dagasztottam bele.
Letakarva hagytam megkelni.
Közben elkészítettem a töltelékeket: fele vajat mikróban megolvasztottam, elkevertem benne fele cukrot, hozzáadtam a fahéjat. Másik felébe a kakaó került.
Két püspökkenyér formát kibéleltem sütőpapírral.
A megkelt tésztát két részre osztottam. Egyiket enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, s a forma szélességének megfelelő csíkokra vágtam. A felesleges széleket félretettem. Lekentem a fahéjas töltelékkel, négyzetekre vágtam, s egymás mellé a megdöntött formába raktam. Nem raktam egészen tele, 2-3 ujjnyi részt üresen hagytam, hogy legyen helye kelni a tésztának.
Ugyanígy jártam el a tészta másik felével, erre kakaós töltelék került.
A maradék tölteléket -maradt egy kevés mindkettőből- a tetejére öntöttem.
A maradék tésztát összegyúrtam, beszórtam fahéjas cukorral, feltekertem, s egy őzgerinc formába téve befért  sütőbe a társai mellé. 
Hagytam egy kevés ideig kelni, úgy 10-15 percet.
180 fokos sütőbe tettem a formákat, s pirulásig sütöttem.
A kakaós nem lett valami szép, de Leányzónak az ízlett jobban. Nekem a fahéjas. De mindkettő finom, belül pihe-puha, foszlós, a szélek pedig roppanósak. 

5 megjegyzés:

  1. Én legyező kalácsként ismerem, és már készítettem citromos és fahéjas változatban. Mi is nagyon szeretjük. Szívesen elfogadnék mindkettőből egy-két szeletet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legyező kalácsként, meg fátyol kalács néven is láttam. Nem is a neve a lényeg, hanem hogy mennyire finom. És citromosan... hmmm, kipróbálós úgy is, mindenképpen.

      Törlés
  2. Ó, ilyen kalácsot már én is sütöttem régebben - igaz sós változatban kolbásszal, sajttal és ilyesmikkel. Annyira finom puha, imádom! A fahéjas és kakaós töltelékes pedig mindig nyerő! Gondolom, hamar eltüntette a család. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó ötleteket adtok, sósan is, mindenfélével töltve fincsi lehet! Na majd egyszer pizza helyett úgy lesz!
      Bizony, hamar elfogyott!

      Törlés
  3. Ilyet én is készítettem, én harmonika kalácsként ismerem. Nagyon finom! :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...