Kókuszgolyótorta

Az tény, hogy 18 éves lett a Kisfiam, de ha belegondolok, hogy az milyen sok idő, s már annyi eltelt születése óta, hihetetlennek tűnik, hogy már 18 éve, hogy Sógorom a kiírt időpont előtt két héttel elvitt szülni. Persze, hogy azt hitték, Ő az apa... :-)
Akkor el is mesélem, hogy miért így esett az eset. Apukám már sokkal korábban kacsingatott Magyarország felé, de mindig volt visszatartó erő. Mikor ezek sorra elfogytak, Férjemmel nekivágtak szerencsét próbálni. Úgy, hogy ha párom talál munkát egyéb lehetőségek mellett, marad. Mondván, mire jön a gyerek, addigra hazajön. Én nem sokszor csalódtam akkorát életemben, mind mikor Apukám egyedül jött haza a próba-szerencse útról. Az persze nem volt belekalkulálva, hogy Gergő kíváncsibb a világra, mint azt a doktor bácsi gondolta. Így Férjem csak kapta a hírt, hogy megszületett a Fia. Én azóta is orra alá dörgölöm az esetet, Ő azóta is úgy gondolja, helyesen döntött. 
Közben Fiunk papíron átlépett a felnőttkorba. Talpraesett, határozott gyerek, mindenkivel s mindennel jóban van, kivéve a matekot, éppen ezért tartok az előtte álló érettségitől. A biológia a szíve csücske, ezen a területen szándékozik a későbbekben is barangolni. Nagyon szorítok Neki, hogy sikerüljön elérnie céljait!!!
S ha már szülinap, torta is készült, egyelőre csak kis családi vacsorára, majd lesz nagy családi ünneplés is, hisz egyszer lesz 18 éves az ember! :-)

Hozzávalók:
A kekszes masszához:

  • 50 dkg darált keksz
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • fél üvegcse rumaroma
  • 2 dl főzött kávé
  • 2 dl tej
  • 5 dkg kókuszreszelék
A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • fél vaníliarúd
  • 1 evőkanál cukor + 18 dkg
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg kókuszreszelék
Így készült:
Előbb a krémet készítettem el.
A lisztet (közepesen púpos evőkanállal mértem) kevés tejjel simára kevertem , majd hozzákevertem a többit is. Belekerült 1 evőkanál cukor és a kettévágott fél vaníliarúd. Kis lángon, folyamatosan keverve sűrűre főztem.
Hagytam kihűlni, közben gyakran átkavartam.
A margarint a 18 dkg cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzáadtam a közben kihűlt pépet. Végül hozzákevertem 15 dkg kókuszreszeléket.
A darált kekszet tálba tettem a porcukorral, kakaóval, aromával, tejjel és kávéval együtt és összegyúrtam.
Egy tálra tortaforma szélét tettem, ennek alját a massza kevesebb, mint felével kibéleltem.
A többiből golyókat formáltam, kókuszreszelékben meghempergettem.
A krémből egy réteget a formába kentem, golyókat nyomkodtam bele, nagyjából egyenlő távolságra egymástól. Annyi került a krém belsejébe is, mint a tetejére. Az összes többi krémet ráborítottam, elsimítottam. A tetejét kiraktam golyókkal, kissé bele is nyomtam a krémbe. A maradék kókuszreszelékből szórtam a tetejére.
Néhány órára hűtőbe tettem, hogy majd szeletelni lehessen.
Megint sütés nélküli torta készült, mert előző nap este két tepsi süti készült, hogy legyen mit vinnie az iskolába az osztálytársainak. Így nem volt kedvem újra bekapcsolni a sütőt. Ez is megtette, finom lett! 

6 megjegyzés:

  1. Isten éltesse az ünnepeltet!!! :) Finom tortát kapott :)

    VálaszTörlés
  2. Boldog szülinapot a kis-nagyfiadnak! A torta csodás, nem is láttam még ilyet. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, Zsuzsa! Én sem láttam még ilyen tortát, én ötöltem-hatoltam ki. :-)

      Törlés
  3. Isten éltesse ezt a felnőtt fiatalembert :-) Sok boldogságot neki!
    Finom tortát kapott!

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...