2016. október 2., vasárnap

Rácsos almás-mákos kocka

Bármilyen hihetetlen, de szeptembernek is vége. Nem a kedvenc évszakom az ősz. De nem bírok betelni a színeivel, s annyi mindent ad nekünk: almát, diót, szőlőt, gesztenyét, csipkebogyót... S mennyi süti készíthető ezekből! :D Sütöttem is, finomat, almás-mákosat:

 Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • fél csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál citromlé
A töltelékhez:
  • 1 üveg meggydzsem
  • 4 nagy alma
  • 1 citrom leve
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg darált mák
  • 3 evőkanál gríz
Így készült:
Egy citrom levét kicsavartam.
A tésztához valókat összegyúrtam, a citromléből két evőkanállal tettem hozzá.
Az almát lereszeltem, ráöntöttem a többi citromlét. elkevertem a cukorral és grízzel, majd a darált mákot is hozzákavartam.
A tésztát két részre osztottam: egy nagyobbra, ezzel kibéleltem a tepsi alját -előbb sütőpapírt tettem a tepsibe-, lekentem a dzsemmel, majd rásimítottam a tölteléket. 
A maradék tésztát kinyújtottam, csíkokat vágtam belőle s berácsoztam a süti tetejét.
180 fokos sütőbe tettem s készre sütöttem. Akkor minősítettem megsültnek, mikor a teteje szépen megpirult.

Finom lett, a mák az almától egyáltalán nem száraz, a meggydzsem alatta meg különösen jót tesz neki. Borongós őszi napokra kimondottan ajánlom! :-)
Más lekvárral is el tudom képzelni, mondjuk szilvával. A lényeg, hogy savanykás legyen. 
Ma egy csokor csicsókavirágot hoztam be a vázába. Szeretem! :-)





4 megjegyzés:

  1. Mindent szeretek, amibe mák vagy alma van. :)Együtt pedig különösen finom, ezért majd kipróbálom a receptedet. :)

    VálaszTörlés
  2. Guszta szeleteket vágtál, kár hogy nem lehet egyet elvenni belőle :-) A mák és alma is mindig jó párosítás, úgyhogy ez is nagyon finom lehet.
    Sajnos gyorsan múlik az idő. Amúgy én szeretem az őszt, a természet sok szép színét, de csak az olyan napokon, amikor szépen süt a nap, és kellemes a hőmérséklet.
    A csokis mézesedben már a múltkor gyönyörködtem :-) és a virágaid is nagyon szépen....

    VálaszTörlés
  3. ...és még meggylekvár is, finom lehet! :-)

    VálaszTörlés