2016. október 30., vasárnap

Almás krémes

Ma előbb nem akartam sütni semmit. Holnap úgyis fogok, mert megyünk Nővéremékhez. De az óraátállítás miatt "korán" keltünk, s az időt nézve rájöttem, hogy rengeteg időm van, valamivel ki kell tölteni. Előkerestem a hetek óta tervezett almás krémes receptjét, s hozzáláttam. Mivel szükség volt maradék tojásfehérjére is, így azt is gyártottam, gyorsan egy kis sós is készült. Így lett a "ma nem sütök semmit"-ből kétféle süti is! :-)
Az almás krémes receptjére a Blikk Receptek 2015. február-márciusi számában leltem rá. Már a fotóról lerítt, hogy nagyon finom süti lehet. Az is lett, a család nem győzte dicsérni. Főleg, hogy ebéd után, kóstolás előtt jártunk vagy 10 km-t a Börzsönyben, így kellemesen elfáradva még jobban esett. Csak ajánlani tudom. Mi tagadás, nem a leggyorsabban elkészülő süti, de annál finomabb!

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 3 tojássárga
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3-4 evőkanál tej
Az almatöltelékhez:
  • 6 nagy alma
  • 5 evőkanál cukor
  • fél citrom lereszelt héja
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 evőkanál gríz
A vaníliás töltelékhez:
  • 4 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 l víz
  • 8 evőkanál cukor
  • 6 tojásfehérje
Így készült:
A tésztához való lisztet, cukrot, sütőport, margarint tálba tettem, összemorzsoltam. Hozzáadtam a tojássárgákat és tejfölt, gyúrni kezdtem. Mivel nem állt össze a tészta, kevés tejet is tettem hozzá. Épp csak annyit, hogy a tészta összeálljon, de kemény legyen.
Úgy fél óráig pihent a tészta, addig, míg összeállítottam a sóst.
A tésztát 3 részre osztottam. Mindegyiket tepsi méretűre nyújtottam- közben liszteztem a deszkát, mert előszeretettel ragadt- , s tepsi hátán sorra kisütöttem őket, szép világosra. Két tepsin szoktam, míg egyik sül, a másik lapot elő lehet készíteni.
Az almás töltelékhez a megmosott almákat héjastul lereszeltem. Kicsavartam a levét, majd a cukorral, citromhéjjal és fahéjjal párolódni tettem. Úgy 10 perc után hozzáadtam a grízt, mivel elég levesnek találtam így is az almát, azzal is főztem egy keveset. Rövid pihentetés után két lap közé kentem a kész tölteléket.
A másik töltelékhez a pudingporokat kevés vízzel elkevertem, majd a többi vizet is hozzáadtam. Két evőkanál cukorral felfőztem. Közben állandóan kevergettem. Mindeközben Férjem a tojások fehérjét a többi cukorral keményre verte. A felfőtt pudinghoz kevertem a habot, rövid ideig együtt főztem, közben kevergettem. Jól megkeményedett a massza közben.
Rákentem a két lap között lévő almára, jó vastag réteg lett. Nem folyt le, szépen lehetett igazgatni, pedig tartottam tőle. A másik lappal befedtem.
Néhány órai pihentetés után szépen lehetett szeletelni.


Egyetlen hibája azért mégis akadt: az almaréteg lehetett volna kicsit vastagabb. Az eredeti recept másfél kg almát ír elő, én bíztam benne, hogy a 6 nagy alma is elég lesz. Hát nem... Mást nem igazán változtattam a recepten, csak néhány apróságot. Lehet, a jövő heti szülinapi bulira is elkészítem... 

3 megjegyzés:

  1. Jó vastag a krémje, finom lehetett. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták! És milyen szép, egyforma szeleteket tudtál vágni :-) ez nekem soha nem sikerül...

    VálaszTörlés
  3. Azt szeretném még megkérdezni, hogy elvállalnád-e a következő "Szakácsmustra" háziasszonyszerepét? Hasonlóan kellene meghirdetni, mint ahogy én tettem, aztán amit elküldenek linkeket és képeket, abból egy összesítőt csinálni, ha letelt a játék határideje. Más munka nincs vele.

    VálaszTörlés