2016. május 29., vasárnap

Epres habos süti

Több, mint öt éve írom a blogot, s epres süti alig van a közel 700 recept között. Nem is tudom, hogy lehet, pedig egyik legközkedveltebb gyümölcs. Talán mert a saját termés épp csak csemegézni elég, boltban nem igazán veszek, a tavalyi "szeddmagad" eperadagból meg lekvár lett. Amit idén nem főzök, mert még van belőle. Tegnap viszont meglepetésemre egy egész tál epret sikerült szedni a kertből. Ennyi még nem érett be egyszerre! :-) El is határoztam, hogy epres süti lesz a hétvégére. Hogy milyen is legyen, még kérdés volt. Mintegy órányi keresgélés után aztán feladtam, s a habos női szeszély ihlette sütemény lett belőle.

 Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 22 dkg cukor + 7 evőkanállal
  • 1 narancs (vagy citrom) leve
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 25-30 dkg eper
Így készült:
Az epret megmostam s mérettől függően 2-4 darabra vágtam.
5 tojást szétválasztottam.
Egy egész tojást és a sárgákat elkevertem a 22 dkg cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadtam a narancslevet, a mikróban megolvasztott margarint és alaposan elkevertem. Belekevertem a lisztet, sütőport, végül több részletben a 2 dl tejet.
A masszát nagy tepsibe simítottam, rászórtam az eperdarabokat.
180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
Közben a fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a 7 evőkanál cukorral felvertem, jó keményre. 
A megsült sütire simítottam habot, majd visszatettem a sütőbe, de előtte kikapcsoltam. Addig hagytam a forró sütőben, míg a hab egy kis színt kapott. Kihűlés után szeleteltem.


A tészta finom, puha lett. A habon apró cseppek képződtek, akaratom ellenére, de jól áll neki! :-)

2016. május 28., szombat

Tarka linzer

Múlt hét végére készült. Valami hosszasabban elálló sütit terveztem sütni, ezért esett erre a választásom. Sima linzertésztát variáltam meg kicsit, hogy érdekesebb legyen. 



 Hozzávalók:

  • 90 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg porcukor (ebből 2 evőkanál vaníliás cukor)
  • 50 dkg margarin
  • 1 púpozott evőkanál zsír
  • 3 tojássárga
  • felébe 2 evőkanál kakaó és 1 tojássárga
  • 2 kis üveg lekvár
  • porcukor beszórni
Így készült:
A lisztet, sót, porcukrot, sütőport tálba tettem s elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a sárgákat és összegyúrtam. Nem állt egyből össze, de némi munka után jól kezelhető tészta lett belőle.
Kettévettem a tésztát  s felébe belegyúrtam a kakaót és még egy tojássárgát.
A tésztát egy órányi pihentetés után kinyújtottam, vékonyra. Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggattam, egy részének a közepét is kiszúrtam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam a korongokat s világosra sütöttem. Igyekeztem úgy rakni, hogy a kakaós korongok mellé jusson világos is, hogy lássam, mikor jó. 
Kisülés után egy-egy világosat és egy-egy sötétet lekvárral összeragasztottam. 


Málna- és fekete ribizlilekvárt használtam, de a barack is megfelel, vagy bármi más, de nem árt, ha savanykás.
Egy részét beszórtam porcukorral, de anélkül is tökéletes. Másnapra jól átpuhult, de frissen összerakva is finom volt, akkor még omlós-roppanós.



2016. május 25., szerda

Túrókrémes szalalkális lapok

Számomra az utóbbi két hónapban sütött sütik legfinomabbja. Amúgy is szeretem a szalalkális lapokból álló süteményeket, de ez a túrókrémmel különösen jól sikerült.

 Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 nagy tojás
  • 1 csomag szalalkáli
  • 1 dl tej
  • 15 dkg porcukor
A krémhez:
  • 5 evőkanál rétesliszt
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg túró
Így készült:
A szalalkálit elkevertem a tejben.
A lisztet a margarinnal elmorzsoltam, hozzáadtam a tojást, a cukrot, szalalkális tejet és összegyúrtam a tésztát.
3 részre osztottam, mindegyiket tepsi méretűre nyújtottam s tepsi hátán világosra sütöttem.
A krémhez a réteslisztet kevés tejjel simára kevertem, majd több részletben hozzákevertem a többi tejet.A vaníliás cukor hozzáadásával sűrűre főztem. Kevergetve hagytam kihűlni.
Közben a vajat a cukorral elkevertem, s kanalanként hozzákevertem a kihűlt lisztes pépet. Végül a szűrőn átnyomott túrót kevertem hozzá.
Megtöltöttem a lapokat a krémmel. Kissé lenyomkodtam s nem sokára szeleteltem is.





2016. május 24., kedd

Banános pudingos kocka

Ezt a sütit egy fotó ihlette, amit réges-rég mentettem el. Recept nem volt hozzá, így megalkottam. Banános kevert süti még azon forrón fakanál nyelével kiluggatva, vaníliás pudinggal nyakon öntve. A puding valamivel biztosan volt még dúsítva, mert így simán másnapra kissé kiszáradt, de talán kísérletezek még... valamikor.

Hozzávalók:
2 dl-es bögrével mérve:

  • 2 nagy banán
  • 1 citrom leve
  • 1,5 bögre cukor
  • 3 tojás
  • 1 bögre olaj
  • 1 bögre aludttej
  • 3 bögre liszt
  • 1 csomag sütőpor
A tetejére:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 dl tej
  • 6 evőkanál cukor
Így készült:
A banánt villával összetörtem. Rácsavartam a citrom levét, majd a tojással és cukorral elkevertem. Hozzáadtam a többi belevalót s alaposan összekevertem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát (26×32 cm-es). 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. 
Közben a pudingból, tejből, cukorból sűrű pudingot főztem.
A megsült sütit azon forrón fakanál nyelével kilyuggattam és ráöntöttem a szintén forró pudingot.
Kihűlés után szeleteltem.
Finom volt, szerettük, de a puding a tetején még nem az igazi. Talán ha tejfölt kevernék hozzá, miután megfőtt, vagy tejszínt...Persze így is mind elfogyott, banánkedvelő családtagjaink gondoskodtak róla. :-)

2016. május 19., csütörtök

Kókuszpettyes torta

Volt néhány szülinap, névnap az elmúlt időszakban, én meg mindegyikre igyekeztem készíteni egy-egy tortát. Többnyire csak gyorsan, egy délutánon összeállíthatóra tellett, de ha épp hétvége volt, kicsit több időt is szántam rá. Ez épp úgy készült, hogy hétvégén megsütöttem hozzá a kakaós piskótát a kókusszal, a krém pedig másnap készült el rá, az esemény napjára. A nagycsaládi ünnepre meg újra sütök... Na ezért lenne annyi közzétenni valóm! :-) Férjem szokta kérdezni, minek kell annyit sütni-főzni, miért fáradozok ezzel is? Mert ... úgy érzem jól magam, mert szeretem csinálni, szeretek a család kedvére tenni. Szerinte, ha két hétre kizárnának a konyhából, megőrülnék. Hát ha nem is őrülnék meg, de biztosan elvonási tüneteim lennének. :D

Hozzávalók:

  • 4 tojásos kakaós piskóta
  • 3 tojásfehérje
  • 3 evőkanál cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 3 evőkanál liszt
A krémhez:
  • 3 tojássárga
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál olaj
Így készült:
A szokásos módon elkészített kakaós piskótát kerek tortaformába simítottam.
A tojásfehérjéket a cukorral felvertem, hozzákevertem a kókuszt és lisztet.
Kanállal körbe a piskótára pöttyöket pakoltam, egyet középre is.
180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
Elkészítettem a krémet: a lisztet kevés tejjel simára kevertem, majd elkevertem benne a sárgákat. Hozzáadtam a többi tejet és vaníliás cukrot, majd állandóan kavargatva sűrűre főztem.
Hagytam kihűlni, időnként átkavartam. 
A vajat elkevertem a cukorral, majd hozzákanalaztam a kihűlt pépet. Habosra kavartam.
Rákentem a tortalapra.
A csokit az olajjal gőz fölött felolvasztottam, kicsit kavargattam, hogy ne legyen nagyon meleg s becsorgattam vele a tortát úgy, hogy az oldalát is befedje.
Hogy honnan a recept, nem emlékszem... Sütit láttam valahol így készítve, azt ültettem át tortába.
Igazán finom volt, csak egy baja volt: a kókuszos rész száraz volt benne. Legközelebb a lisztet kihagyom belőle.
Ez a torta épp Leányzó születése napjára készült. A nagy családi buli utána volt, hétvégén, akkor mindjárt három tortája is volt. Egyet Húgom készített neki, aki egyben keresztanyja is, egyet Ő magának- mondanom sem kell, hogy az volt a legfinomabb és legkelendőbb-, a harmadikat persze én. Majd jönnek azok is sorra! :-)

2016. május 17., kedd

Lotti szelet

De rég készült ez a süti! Még április első harmadában volt, hogy Leányzóm betöltötte 14. életévét. Bizony jól eltelt az idő, nemrég aprócska fürtöském ősszel középiskolába megy. Persze hogy megünnepeltük, itt volt a család apraja-nagyja, én meg süthettem-főzhettem kedvemre. Jó sok süti készült, többség régi recept, ez viszont új volt. A receptre itt leltem rá már régebben, s érdekesnek találtam. Nemcsak érdekes, finom is. 

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 5 tojássárga
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • felébe kakaó és 2-3 evőkanál tej
A töltelékhez:
  • kis üveg sárgabaracklekvár
  • 5 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • citromhéj
Így készült:
A lisztet, margarint elmorzsoltam, hozzáadtam a porcukrot, sárgákat, sütőport és összegyúrtam. Kettévettem, felébe belegyúrtam a kakaót és tejet.
A barna tésztát tepsi méretűre nyújtottam, kikent tepsibe tettem, lekentem lekvárral. Rátettem a kinyújtott világos lapot.
A tojásfehérjéket a cukorral felvertem, elkevertem benne a darált diót és citromhéjat.
A dióhabot a süti tetején elkentem.
180 fokos sütőben kisütöttem.


2016. május 16., hétfő

Kókuszkrémes tarka süti


Majdnem két hónapja nem írtam új receptet. Pedig sütöttem ám, mert eseménydús időszak van mögöttünk, leginkább családi eseményekben bővelkedő. De az a fránya idő... Mind halogattam, hogy majd jövő héten szánok rá időt, aztán az sem jött össze, a következő héten még úgy sem. Aztán azon vettem észre magam, hogy le sem fotózom, amit épp sütöttem. Minél több idő telik el, annál inkább eltávolodok a blogírástól, egykori kedves időtöltésemtől. A múlt héten arra gondoltam, írok egy "elbocsátó szép üzenetet", s egy időre elköszönök. Mert aki műveli ezt a "műfajt", az tudja igazán, nem kis időt vesz el. S ha nem ez a megélhetésem, bizony egyre hátrébb tolódik a fontossági sorrendben. Mert ott vannak a gyerekek, a munka, háztartás, kert... s a blog. Meg sok egyéb, ami időközben adódik.
Az elmúlt hétvégén nem csak pünkösd volt, de nagy esemény is, Leányzó konfirmált. Így újabb családi összejövetel, sütés-főzés és nem kis izgalom jutott ki. De túl vagyunk rajta, s elhatároztam, a mai napot pihenésre szánom. Jó sokat aludtam, fotókat tettem-vettem, rendezgettem, s összegyűjtöttem két hónap sütitermését. Már amit megörökítettem. S amire emlékszem, honnan s leginkább hogyan készült. Szóval most újra itt, s a hogyan továbbot majd hozzák az elkövetkező napok.
Ez a süti néhány hete készült, s annyira ízlett s tetszett, hogy elhatároztam, a konfirmálásra is elkészítjük. El is készült, de a fotók még az előzőek. Mert azóta bizony a galagonya elvirágzott...

Hozzávalók:
A laphoz:

  • 5 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 citrom kicsavart leve
  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kakaó+3 evőkanál tej
A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 18 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
A tetejére:
  • 4-5 dkg reszelt étcsokoládé
Így készült:
A tojásokat a cukorral alaposan elkevertem. Hozzáadtam a többi hozzávalót a kakaó kivételével és géppel simára kevertem.
Egy tepsit (28 ×34 cm) papírral béleltem s a massza 3/4-ét beleöntöttem, elsimítottam.
A maradékhoz kevertem a kakaót és tejet s a tepsiben lévő masszára csorgattam úgy, hogy mindenfele jusson belőle.
180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
A krémhez a pudingporokat kevés tejben elkevertem, majd a többi tejet és vaníliás cukrot is hozzáadtam s állandóan keverve sűrűre főztem. Azon forrón belekevertem a kókuszt s időnként átkeverve hagytam kihűlni.
A vajat a cukorral elkevertem. Kanalanként belevegyítettem a közben kihűlt kókuszos pudingot.
A kész krémet a tarka lap tetejére simítottam.
Reszelt csokival szórtam be.
Akár azonnal szeletelhető.

Recept forrása. Érdemes itt kajtatni a receptek között, már többet sütöttem innen. Mint ezt is, bár alaposan átírtam az eredetit, mert többek között soknak találtam a tejet, kakaót, a krémet meg kissé kevésnek. 
Biztos az eredeti recept alapján készült is finom, de így nagyon szerettük. Azért készült el rövid időn belül kétszer is! :D 
Egyszerű kevert alapon finom kókuszos krém. A tetejét teljesen be lehet vonni csokival, vagy becsorgatni. Az eredetin a csokibevonaton fehér csoki is helyet kapott. Szóval a variálás lehetősége fennáll. Mint szinte mindig nálam! :D