2016. május 19., csütörtök

Kókuszpettyes torta

Volt néhány szülinap, névnap az elmúlt időszakban, én meg mindegyikre igyekeztem készíteni egy-egy tortát. Többnyire csak gyorsan, egy délutánon összeállíthatóra tellett, de ha épp hétvége volt, kicsit több időt is szántam rá. Ez épp úgy készült, hogy hétvégén megsütöttem hozzá a kakaós piskótát a kókusszal, a krém pedig másnap készült el rá, az esemény napjára. A nagycsaládi ünnepre meg újra sütök... Na ezért lenne annyi közzétenni valóm! :-) Férjem szokta kérdezni, minek kell annyit sütni-főzni, miért fáradozok ezzel is? Mert ... úgy érzem jól magam, mert szeretem csinálni, szeretek a család kedvére tenni. Szerinte, ha két hétre kizárnának a konyhából, megőrülnék. Hát ha nem is őrülnék meg, de biztosan elvonási tüneteim lennének. :D

Hozzávalók:

  • 4 tojásos kakaós piskóta
  • 3 tojásfehérje
  • 3 evőkanál cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 3 evőkanál liszt
A krémhez:
  • 3 tojássárga
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál olaj
Így készült:
A szokásos módon elkészített kakaós piskótát kerek tortaformába simítottam.
A tojásfehérjéket a cukorral felvertem, hozzákevertem a kókuszt és lisztet.
Kanállal körbe a piskótára pöttyöket pakoltam, egyet középre is.
180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
Elkészítettem a krémet: a lisztet kevés tejjel simára kevertem, majd elkevertem benne a sárgákat. Hozzáadtam a többi tejet és vaníliás cukrot, majd állandóan kavargatva sűrűre főztem.
Hagytam kihűlni, időnként átkavartam. 
A vajat elkevertem a cukorral, majd hozzákanalaztam a kihűlt pépet. Habosra kavartam.
Rákentem a tortalapra.
A csokit az olajjal gőz fölött felolvasztottam, kicsit kavargattam, hogy ne legyen nagyon meleg s becsorgattam vele a tortát úgy, hogy az oldalát is befedje.
Hogy honnan a recept, nem emlékszem... Sütit láttam valahol így készítve, azt ültettem át tortába.
Igazán finom volt, csak egy baja volt: a kókuszos rész száraz volt benne. Legközelebb a lisztet kihagyom belőle.
Ez a torta épp Leányzó születése napjára készült. A nagy családi buli utána volt, hétvégén, akkor mindjárt három tortája is volt. Egyet Húgom készített neki, aki egyben keresztanyja is, egyet Ő magának- mondanom sem kell, hogy az volt a legfinomabb és legkelendőbb-, a harmadikat persze én. Majd jönnek azok is sorra! :-)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!
    Jó, hogy újra vagy! Mi ismét megjártuk Erdélyt, majd hozom a képeket :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin!
      Gondoltam is rátok, hogy biztosan idén is elmentetek Csíksomlyóra. Nálunk konfirmálás volt, nem tudtunk menni, de remélem, jövőre eljutunk. Várom a képeket, hadd fokozza a honvágyamat! :-)

      Törlés
    2. Már fent vannak:
      https://katalin-konyha.blogspot.hu/2016/05/punkosd-erdelyben-2016.html

      Aztán majd elkezdem az erdélyi blogomra is feltölteni, oda részletesen és többet :-)

      Törlés