2016. május 28., szombat

Tarka linzer

Múlt hét végére készült. Valami hosszasabban elálló sütit terveztem sütni, ezért esett erre a választásom. Sima linzertésztát variáltam meg kicsit, hogy érdekesebb legyen. 



 Hozzávalók:

  • 90 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg porcukor (ebből 2 evőkanál vaníliás cukor)
  • 50 dkg margarin
  • 1 púpozott evőkanál zsír
  • 3 tojássárga
  • felébe 2 evőkanál kakaó és 1 tojássárga
  • 2 kis üveg lekvár
  • porcukor beszórni
Így készült:
A lisztet, sót, porcukrot, sütőport tálba tettem s elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a sárgákat és összegyúrtam. Nem állt egyből össze, de némi munka után jól kezelhető tészta lett belőle.
Kettévettem a tésztát  s felébe belegyúrtam a kakaót és még egy tojássárgát.
A tésztát egy órányi pihentetés után kinyújtottam, vékonyra. Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggattam, egy részének a közepét is kiszúrtam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam a korongokat s világosra sütöttem. Igyekeztem úgy rakni, hogy a kakaós korongok mellé jusson világos is, hogy lássam, mikor jó. 
Kisülés után egy-egy világosat és egy-egy sötétet lekvárral összeragasztottam. 


Málna- és fekete ribizlilekvárt használtam, de a barack is megfelel, vagy bármi más, de nem árt, ha savanykás.
Egy részét beszórtam porcukorral, de anélkül is tökéletes. Másnapra jól átpuhult, de frissen összerakva is finom volt, akkor még omlós-roppanós.



1 megjegyzés: