2018. október 10., szerda

Fantasztikus szelet

Nem túloz a süti neve, tényleg fantasztikusan finom!  Bár tartózkodni szoktam az ilyen túlzó jelzőktől, hisz igen változóak az ízlések -van, aki egy ilyen sütit a sok szénhidrát miatt egyenesen méregnek nevez-, ezen a néven fut ez a süti.
 A fotókról is lerí, hogy még húsvétra készült, többedmagával. A receptet Rozi konyhájában találtam. Még nagyon sok fantasztikus sütemény található nála, érdemes ellátogatni hozzá!


 Hozzávalók:

  • 5 tojásos kakaós piskóta
A meggyes laphoz:
  • 6 tojásfehérje
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg vagdalt dió
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 20 dkg liszt
A krémhez:
  • 6 tojássárga
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj
Így készült:
A kakaós piskótát a szokásos módon elkészítettem. (Így.)
A meggyet leszűrtem.
A tojások fehérjét a csipet sóval és a cukorral kemény habbá vertem. Hozzáadtam a darabolt diót, meggyet és több részletben a kimért lisztet. Óvatosan összekavartam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 180 fokos sütőben kisütöttem.
A krémhez a sárgákat és a pudingport kevés tejjel simára kevertem. Fokozatosan hozzáadtam a többi tejet, végül a vaníliás cukrot és állandóan kavargatva sűrűre főztem. Előbb összecsomósodik, de tovább kavarva szépen kisimul. Többször megkavarva hagyjuk kihűlni.
A vajat elkeverjük a cukorral, majd kanalanként hozzáadjuk a közben kihűlt pudingot. Habosra keverjük.
Összeállítás: a piskótára kentem a krémet, erre került a meggyes-diós lap. A tetejét bevontam a gőz fölött olajjal felolvasztott csokoládéval.


Mikor máskor, ha nem most rontom el a piskótát? 😃 Nem is tudom, mit csináltam vele, de nem nőtt meg szépen, mint szokott, kicsit laposabb és keményebb lett a szokásosnál. De ha nem mondom, senki sem veszi észre. Szóval finom volt. 

1 megjegyzés:

  1. Ez valóban fantasztikus lehetett, csak az a kár, hogy már rég volt húsvét, így rég elfogyott :-)

    VálaszTörlés