Tegnap pedig elmentünk a pincéhez almáért. Már említettem, hogy néhány kezd romlani. Na most egy egész ládával haza kellett hoznunk, mert egyre több pötty jelent meg rajtuk.
A sok romlásnak indult alapanyag meghatározta a hétvége sütijét: lekváros almás pite fog készülni. Majdnem nem készült, mert leültem olvasni, s azt nem könnyű abbahagyni, de a sütési vágy is ott lappangott bennem. Így mégis lett süti.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 20 dkg margarin
- 3 tojás sárgája
- 2-3 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 12 dkg cukor
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 5 dkg gríz
- 1 kis üveg baracklekvár
Így készült:
A lisztet, sót, cukrot, sütőport elvegyítettem, majd elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojások sárgáját, s annyi tejföllel összegyúrtam, hogy összeálljon a tészta. 1-2 órára hűvös helyre tettem.
Az almákat megmostam, az esetleges hibás részeket kivágtam. Héjastul lereszeltem. Kicsavartam a levét, amiért a gyerekek ott strázsáltak mellettem. Aztán a reszelt almához adtam a cukrot, grízt, fűszerkeveréket. Persze csak fahéj is jó, de nekem van maradék mézeskalács-fűszerkeverék, s azt is el kell használni. Összekevertem.
A tésztát két részre osztottam. Egyiket tepsi méretűre nyújtottam. Nem kentem ki a tepsit, de nem árt. A tésztát a tepsibe helyeztem, széleit kissé az oldalához nyomkodtam. Rákentem a lekvárt, ezen elosztottam az almatölteléket. A másik kinyújtott lappal befedtem.
180 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
A tetejét fahéjas porcukorral szórtam be.
Gondolkoztam rajta, hogyan használhatnám fel hozzá a maradék tojásfehérjét. Sütés vége előtt a tetejére kenhettem volna a felvert habot, de inkább olvastam. Nem fog kárba veszni így sem a fehérje, valamire mindig elhasználom.
Olvastam olyan receptet is, amiben a lekvárt az almához keverték. Legközelebb úgy teszek. Van még felhasználásra váró alma, s van még megannyi kipróbálásra váró almás sütirecept. Nem is lenne elég hozzá a pincében tárolt alma:-)
Egyszer én is sütöttem ilyen sütit és nagyon finom. Jól tetted, hogy felhasználtad az érintett lekvárokat, nem kell azért kidobni őket.
VálaszTörlésKöszönöm, Martinelli:-)
TörlésDe nem ám, nem szeretek kidobni semmit. Persze ha már menthetetlen, akkor nincs mese.
Nálam is baj van az almákkal, 2x is készült almás pite a múlt héten. Az a szerencse, hogy annyira finom, hogy mindig elfogy:)Látom Te sem sajnáltad a tölteléket, nagyon guszták!
VálaszTörlésLehet, az idei ilyen évjárat? Pedig úgy gondoltuk, tavaszig rájárhatunk a hűvös pincében tárolt almákra. De hát ember tervez...
TörlésNem sajnáltam a tölteléket belőle, a pités almát szeretjük:-)
Eszméletlenül guszta, küldhetnél belőle...:)
VálaszTörlésLilla, köszönöm szépen! A következő sütetből mindenképpen küldök:-)
TörlésKöszönöm, hogy beköszöntél a blogomra, mert én meg így Rád találtam. Ezt a pitét (ami nálunk lepény egyébként) mindenképp el fogom készíteni, annyira guszta!!! :) És a blogod is nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésDitti, szívesen tettem, érdemes volt:-)
TörlésKöszönöm szépen, szívesen látlak máskor is!
Mifelénk (Szilágyságban) a lepény meg olajban sült töltött kelt tészta. Ahol meg most élünk, a tejfölös-hagymás, pomposként is ismert kelt tészta a lepény.
Almás sütit még nem készítettem lekvárral, de nem lehet rossz, sőt! :) A képeken nagyon finomnak látszik! :)
VálaszTörlésHankka, a lekvártól még szaftosabb lesz a süti. Finom, legalábbis mi szeretjük.
TörlésAz almás pitét imádom, csak ne kellene hozzá annyi almát pucolni- reszelni. :) Szerencsére feltaláltad magad, a lekvárokkal. Sajnálom, rossz érzés amikor ilyesmi történik azokkal a dolgokkal amiket magunk teszünk el. Egyszer az összes csalamádém(12 üveg) beforrt. Kidobtam, akkor néhány évig nem is készítettem házilag savanyúságot. :)
VálaszTörlésCsilla, amit nem muszáj, nem szeretek kidobni. Még a maradék kenyeret sem dobjuk ki, egy állattartó ismerősnek összegyűjtjük.
TörlésNálam a barackbefőttek romlottak meg két évben is, akkor azt mondtam, nem is bajlódok többet velük. Idén aztán semmi bajuk nem lett. Sikerélmény:-)
Lassan tavaszodunk, nem csoda ha az alma már kezd ráncosodni, pöttyösödni. Jó, hogy észrevetted a lekvárokat, így menthető még, hűtőbe ha leszeded a tetejét még sokáig eláll.
VálaszTörlésAlmás tésztát megbolondítani vele is szuper jó ötlet:-)
Ó, de jó is lenne, ha tavaszodna már:-) Az almát se bánnám!
TörlésMég 3 üveg lekvár vár sorsára úgy, ahogy mondod. Jó lesz lekváros buktába. Vagy másra.
Nyami, ez nagyon nekünk való! Ráncos alma, régi lekvár nálam is akad. :)
VálaszTörlésZsuzsa, csapj csak bele:-) Így legalább elfogy ez is, az is.
TörlésImádom az almás süteményeket! Klassz a recepted!
VálaszTörlésKülönben nálam is háromszor van almaszezon egy évben... :) Nyáron: a nyári alma érésekor, ősszel: az őszi alma miatt, és ilyenkor tél vége felé, amikor az őszi alma nagy részét inkább már csak süteményekben lehet elhasználni.. Na, ilyenkor sütök sokszor almás sütiket. :)))