Rózsa szelet

A sok kevert után megembereltem magam, s végre hétvégére sütöttem egy "rendes" sütit. Valamikor már sütöttem, de akkor figyelmetlenségből más sült ki belőle (itt található ügyetlenkedésem eredménye). Akkor is finom volt azért, de ez most mellé még szép is lett. (😀 Én kis szerény!) Mindenkinek ízlett, így bátran ajánlom elkészítésre!


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • a tészta harmadába: 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 1 üveg lekvár (sárgabarack)
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
A mázhoz:
  • 4 tojássárga
  • 15 dkg porcukor
Így készült:
A lisztet, cukrot, sütőport, sót tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojást és a tejfölt. Annyi kell a tejfölből, hogy összeálljon a tészta, de azért túl kemény se legyen, mert akkor nehéz kinyújtani. A meggyúrt tésztát 3 részre osztottam. Egyikbe belegyúrtam egy púpozott evőkanál kakaót és kevés tejfölt.
A diót, cukrot, vaníliát, citromhéjat összevegyítettem. 
Az egyik világos tésztát tepsi méretűre nyújtottam (28×32 cm-es), kikent tepsibe tettem. Lekentem lekvárral, megszórtam a diós keverék felével. Következett a kakaós lap, lekvár, többi dió. Elegyengettem, befedtem az utolsó, világos lappal.
180 fokos sütőbe tettem. Addig sült, míg szép világosra pirult a teteje.
Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem. A sütőből kivett tésztára azonnal rákentem és hagytam kihűlni.
Kihűlés után szeletelhető.


Kicsit több a munka vele, mint a kevert sütikkel, de mutatós, és nagyon finom. A tojássárga nyersen van a tetején, de a forró sütire kenve talán valamennyire hőkezelve van. 
A fehérjék megmaradnak, de nálam ez nem gond, mindig találok valami jobb sorsot számukra. Ezúttal cukorral felverve, liszttel és a maradék darált dióval összekeverve egy lapot sütöttem belőlük, amiből lekváros tekercs lett. 

Újabb adag rózsa szelet. S még mindig finom! 😊


2021. december
Ahogy terveztem, karácsonyra is elkészült. Több családtaggal is egyetértettünk abban, hogy ez a legfinomabb süti a felhozatalból. Pedig volt néhány féle-fajta: édesből nyolc, sósból csak kettő. 
Annyit változtattam rajta, hogy most két lap lett kakaós, a középső pedig világos- a negatívját készítettem el! 😀
No meg másképp szeleteltem:




25 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nagyon finom lehet, nem mintha a másik sütijeid nem lennének azok :-) Nagyon jól néz ki, biztos hogy munkásabb, mint a kevertek. Nagyon szép szeleteket vágtál belőle, és szép felvételek készítettél róla, nagyon tetszenek az őszi "kellékeid" is :-) Hangulatosak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Tényleg finom, a napokban tervezem újra sütni! :-) Kirándultunk egyet fotózás előtt, s ilyenkor mindig hozok magammal valami évszakra jellemzőt. Most galagonyát. Gyönyörűek, messzire piroslanak a bokrok.

      Törlés
  2. Drága Anyósom süti ezt a sütit gyakran, imádjuk. Ízében a zserbóra emlékeztet, de a sárga tetejével nekem jobban ízlik, mint a zserbó csokisan. Szeretjük, és még soha nem volt bajunk a nyers tojássárgás tetejétől.

    VálaszTörlés
  3. Mama mindig apró rombuszokra vágja, csak 2 falat minden kis rombusz. Úgy is nagyon mutatós.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mária, én is jobban szeretem, mint a zserbót! A rombuszokra vágás de jó ötlet, köszönöm! :-)

      Törlés
  4. Én pedig háromszögekre vágom. Tetszetős, nem szokványos! Természetesen az íze ugyan az!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is nagyon jó, a változatosság kedvéért érdemes így is szeletelni. Karácsonyra rombuszokra is vágtam egy részét, de a háromszöget is be fogom vetni legközelebb! Köszönöm!

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...