2016. január 5., kedd

Gabi kedvenc sütije diósan

Elhatároztam, hogy internet-mentes ünnepeket tartok. Ez olyannyira jól sikerült, hogy napokig még a FB-ra sem néztem fel, a blogot viszont máig hanyagoltam. Pedig annyit, de annyit sütöttem az ünnepekre, s annyi bepótolni valóm van...

Elsőként is kívánok mindenkinek, aki erre jár, -meg annak is, aki nem,- örömökben, szeretetben, sütiben gazdag boldog új évet! :-)

Mikor megláttam Gabriellánál ezt a sütit, elhatároztam, hogy meg fogom sütni, annyira megtetszett. Karácsonyra el is készült. Bár nem mákkal, hanem dióval töltöttem, a tésztába pedig zsír került. Nagyon finom, omlós süti lett, kedvencemmé vált a nyolcféle süti közül. Igen, annyit sütöttem. Magam is meglepődtem, amikor bementem a kamrába, s megszámláltam a polcon sorakozókat. Túlzásba vittem már megint, s megint azt mondom, hogy többet ilyet nem csinálok. Mert osztogatom én mindig ide-oda, de az itthon maradt mennyiség ránk száradt. Én is csak épp megkóstoltam mindegyiket, de a család többi tagja sem vitte túlzásba a sütievést. Valamiért a rántott hús kelendőbbnek bizonyult! :-)



Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • csipet só
  • 30 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojássárga
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 25 dkg darált dió
  • 6 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 maréknyi mazsola
  • 2 evőkanál méz
  • cukrozott narancshéj
  • + vaníliás porcukor a forgatáshoz
Így készült:
A lisztet, sót, cukrot tálba mértem, elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojássárgákat és citromhéjat. Összegyúrtam. Bár összeállt a tészta, annyira omlósnak tűnt, hogy attól tartottam, nem fogom tudni kinyújtani szakadás nélkül, ezért egy evőkanál tejfölt dolgoztam bele. 
A töltelék hozzávalóit összekevertem. A cukrozott narancshéj apróra vágva került bele. 
A tésztát négy részre osztottam. Lisztezett deszkán mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra nyújtottam. A tészta közepére egy csíkban tölteléket igazgattam, majd jobbról-balról ráhajtottam a tésztaszéleket. Ezután átfordítottam úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra.
A tekercsből ujjnyi vastag szeleteket vágtam, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket.
180 fokon addig sütöttem, míg pirulni kezdtek.
Még melegen vaníliás porcukorba forgattam a sütiket.


Természetesen dupla adagot sütöttem belőle. Azt is megtudtam, hogy sokáig eláll. :-)
Elég sokat változtattam a recepten, bocsi, Gabi, de nekem ez szokásom. Jó, vagy rossz?
Az eredeti mákkal van töltve, de nálunk a mákos sütik kevésbé kelendőek. Bár az utóbbi időben mintha kezdenék megkedvelni... Ezért töltöttem dióval. A narancshéj pedig citromhéj helyett került bele, s azért is, mert nem rég készült s használjam is valamire. Nagyon finom lett tőle! No meg amúgy is.
Aprócska voltát is előnyként rovom fel: hamarabb nyúl az ember fia-lánya egy falatnyi sütiér a nagy dőzsölések közepette, mint egy termetes szeletér.

10 megjegyzés:

  1. Boldog új évet kívánok Gerdi :) Biztos, hogy nagyon finom lett, mert a dió isteni a naranccsal :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, Nektek is boldog új évet! :-)
      Finom bizony, szerettük! :-)

      Törlés
  2. A dió és a cukrozott narancshéj szerintem is nagyon finom lehet együtt! El tudom képzelni, mennyi minden finomságot készítettél :-)
    Boldog, szerencsés új évet kívánok Neked és kedves családodnak! Sok-sok finom sütivel 2016-ban is :-)
    Kicsit hiányoltalak is, azt hittem elutaztatok :-) ezek szerint jól és gyorsan teltek nálatok is az ünnepek.
    Én is sok mindent sütöttem-főztem.
    Örülök, hogy tetszettek neked is a karácsonyi készítményeim és Apukámé is, és a hátterem is :-) Kicsit kavalkád lett, de Szilveszterre és újévre jó :-) Egy montázs készítő programmal csináltuk, csak sajnos hétnél kevesebb képet nem lehet megadni, és az elrendezést is "ő" szabja meg, így néha egy kicsit zavaros lesz. De szeretünk vele kísérletezni.... :-)

    Még egyszer BUÉK!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, Nektek is kívánunk nagyon boldog új évet, egészséget, sok sütés-főzéssel és utazással! :-)
      Bizony, nagyon gyorsan elteltek az ünnepek. Itthon voltunk meg a Nővéreméknél, messzebbre nem mentünk. De így is repültek a napok.
      Érdekes lehet az a montázskészítő program. Nekem úgy tetszik kavalkádosan! :-) Tényleg nagyon jó lett!

      Törlés
  3. Boldog Új Évet kívánok Nektek! :)

    Örülök, hogy megsütötted ezeket a kis rudacskákat - diósan is fantasztikus. Olyan guszta képeket készítettél, beleharapnék. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, Nektek is kívánok nagyon boldog új évet!
      Én meg annak örülök, hogy megsütöttem, egy újabbal bővült a kedvencek listája. Mákkal is el fogom készíteni, én biztos szeretni fogom.
      Köszönöm! Bár csak sebtiben végigfotóztam minden sütit, minden bíbelődés nélkül. :-)

      Törlés
  4. EZ mindenki kedvenc sütije :) BÚÉK az egész családnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, Nektek is boldog új évet kívánok!
      Igen, pont ezt beszéltük meg tegnap a tesóimmal, hogy mindegyikünk kedvence volt a felhozatalból! :-) Így már ezen a néven fog futni! :D

      Törlés
  5. Ez a diós aprósüti csodásan néz ki! :) A dió és a narancshéj jó párt alkotnak együtt. Örülök, hogy jól teltek az ünnepek. Még egyszer az egész családnak boldog új évet kívánok és 2016-ra is sok-sok finom sütit! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vanilin!
      Ó, az ünnepek jól teltek, csak nagyon gyorsan! :-) Köszönjük szépen, Nektek is még egyszer kívánok boldog új évet és vágyaid teljesülését! :-)

      Törlés