Karácsonyig lapoztam vissza a fotók között.
Egy lengyel sütemény látványa inspirált, mely elkészítése igen hosszadalmas. Jóval karácsony előtt kezdik el összeállítani, s naponta át kell keverni, vagy valami hasonló a menete, ahogy a fordító néhol vicces szövegét értelmeztem. De mindjárt leegyszerűsítettem, nagyon is, mert csak egy kavart sütemény az alapja, amit aztán marcipánnal és savanykás vadszilvalekvárral töltöttem meg. És csokival vontam be.
Hozzávalók:
A tésztához
- 3 tojás
- 20 dkg cukor
- 3 evőkanál méz
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál mézesfűszer
- 40 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 2 dl olaj
- 2 dl tej
Továbbá:
- 20 dkg marcipán
- 1 üveg szilvalekvár
- 10 dkg étcsokoládé+5 dkg vaj a tetejére
Így készült:
A tojást elkevertem a cukorral és mézzel, majd hozzáadtam lisztet, szódabikarbónát, kakaót, mézesfűszerkeveréket és olajat. Simára kevertem, majd több részletben elkevertem a tejjel.
A kész masszát két kikent püspökkenyérformába borítottam.
180 fokon sütöttem, tűpróbáig. Elég sok idő kell neki, közben vissza is vettem a hőfokot, mert már a teteje alaposan megsült, de a beleszúrt tűre még ragadt a nyers közepe.
Mikor megsült, hagytam kihűlni.
A felpúposodott tetejét levágtam, majd éles késsel vízszintesen négy lapot vágtam belőle.
A marcipánt porcukorral szórt deszkán kinyújtottam akkorára, hogy két részre vágva akkora legyen, mint a sütink.
Az alsó lapot lekvárral kentem, erre került a következő lap, majd a marcipán, megint lap, lekvár s az utolsó lap.
Mikor mindkét püspökkenyeret összeraktam, gőz fölött felolvasztottam a csokit a vajjal, s bevontam vele a sütik tetejét.
Édeskés-savanykás, puha süti lett.
A tésztája ugyanaz, mint ezé a sütié, csak ezúttal más formában sült.
No, ennyi volt a "pihenés", munkára fel! 😀
Nagyon guszta, gazdag süti, pihenős hétvégére való 😊
VálaszTörlésKöszönöm! :-) Cserébe ez a hétvégém lesz pihenésmentes...
TörlésValamikor '93 körül itt is volt egy "mozgalom", amit barátságkenyérnek hívtak, az is püspökkenyér-féleség lett a végén. Kaptál valakitől egy adag tésztát, és minden nap hozzá kellett tenni valamit, többnyire lisztet vagy vizet, meg adott számút kellett kavarni rajta, aztán az x-edik napon kivenni a felét, odaadni valakinek, stb., stb, utána x nap múlva megsütni. Én egyszer végigcsináltam, nagyon macerás volt, többet nem csináltam.
VálaszTörlésErre én is emlékszem, bár nem fogtam bele. Ismerve magam... :D Milyen lett a végeredmény?
Törlés