Hidegtál

A sütik mellett az előételekkel is szeretek babrálni nagyobb vendégeskedések alkalmával. Azokban is sok a lehetőség, végtelenféleképpen lehet variálni. Van néhány kedvenc, ami szinte mindig szerepelteti magát. Például fasírt így vagy úgy mindig van a kínálatban, rántott hús is gyakorta valamilyen formában, töltött tojás meg sajtfélék. No meg valamilyen saláta. A többi meg... mikor mi. Ezúttal a néhány előre kinézett ötletet a menet közben adódott lehetőségek is bővítették.

Mi van rajta? Töltött fasírt, ami így készül nálunk. Ezúttal egy rúd sajttal (krémfehér sajt) lett töltve, kettő meg reszelt főtt tojással és sajttal. Mellette töltött tojás, ami régi családi recept, elmaradhatatlan ünnepi kellék. Aztán sajtgolyó, tojáskrémmel töltött sonka, megint fasírt és végül a maradék töltelékekkel megkoronázott retekkarikák.

Sajtgolyó:
Hozzávalók:

  • 30 dkg reszelt sajt
  • 2 nagyobb tojás
  • 3 evőkanél (rétes)liszt
  • 1-1 csipet só és bors
  • olaj a sütéshez
Így készült:
A hozzávalókat összekevertem, vizes kézzel apró gombócokat (diónál kisebb) formáztam belőlük.
Közepes lángon, ujjnyi olajban kisütöttem őket. Nem kell közel pakolni egymáshoz őket az olajban, mert sülés közben nőnek. Világosra, aranyszínűre kell sütni. Kissé ellapultak, nem tartják meg gömb alakjukat, de így is megfelelt és ráadásul nagyon finomak. Mi legalábbis szeretjük őket. 

Töltött sonka:
Hozzávalók:
  • sonkaszeletek
  • 2 főtt tojás
  • 1 tömlős sajt (10 dkg)
  • 1 nagyobb csipet só
  • 2-3 szál petrezselyemzöld
  • kevés paprikakrém (ezúttal csípős)
A tojást lereszeltem és összekevertem a többi hozzávalóval.
Mivel olyan sonka volt itthon, ami nem hagyta magát feltekerni, csak rányomtam a szeletekre 1-1 nagyobb csókot, tortadíszítő cső segítségével.
Paradicsomszeletkékekkel és petrezselyemlevélkékkel díszítettem.

Retekkarikák:
Maradt töltelék a tojásba valóból is meg a sonkához készültből is, így ezeket hirtelen jött ötlettől vezérelve vaskosabb karikákra vágott retekdarabokra nyomtam, csúcsába fekete olajbogyót ültettem.

Olajbogyó, koktélparadicsom, savanyú uborka, paprikacsíkok kerültek még a tálra, alá pedig jégsaláta darabokra tépve.

Végül egy kis tálka saláta is készült, a maradékokat összeaprítottam és oregánót szórtam rá.
Sajt, főtt tojás, olajbogyó, sonka, retek, paradicsom van benne. Szóval szinte minden, amit amúgy is felhasználtam. :-)

Végül egy előtte-utána fotó: 😁

Gergő azt mondta, csak a rántott hús hiányzik róla. ☺
Van még néhány hidegtál lefotózva, de soha nem kerültek fel a blogra. Talán eztán, ha előkerülnek... Meg ami ezután készül. Lesz alkalom, Leányzó 18. szülinapja, húsvét, amikor mindig nálunk van a családi összejövetel, ballagás...

6 megjegyzés:

  1. Ó micsoda bőségtál, jó lehet nálatok vendégeskedni 😊
    Nagyon sok finomságot és különlegességet készítettél a jeles napra, és látom hogy a vendégek szépen "eltakarítottak" majdnem mindent 😊
    Én is szeretek hidegtálakat készíteni, de nagyobb társaság ritkán jön össze, és ha csak magunk vagyunk nem kell sok mindent, mert elég keveset eszünk 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-)
      Azt nem írtam, hogy a szilveszterre tervezett hidegtálat utólag készítettem el, vacsorára. Egy egész délutánt elbabráltam vele. Csak négyen voltunk rá, de szépen leürült a tálca.

      Törlés
  2. Csatlakozom Katalinhoz meghívhatnál vendégségbe öröm ránézni ezekre a bőségtálakra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Neked is! Szívesen látlak Benneteket! :-)

      Törlés
  3. Szuper guszták! Szépek és még egészségesek is! Imádnám mindegyiket!

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...