Ezek a gyerekek állandóan mennek valahova. Ha nem szülinapra, csak úgy találkozni a régi barátokkal. Ezek az alkalmak újabb és újabb okot adnak nekem a sütésre. Pogácsával állítottak be a buliba.
Még hogy gyerekek... Fiam már néhány éve papíron felnőttnek számít, Leányzóm meg néhány hónap múlva éri el azt a kort. Hihetetlen, de így van. Újév napján hazafelé tartva Férjem megjegyezte, milyen "jót" beszélgettünk. Mert hallgatásom közepette többek között az járt a fejemben, hogy ősztől Kislányom is kirepül. Ő ugyan közelebb lesz, de csak hétvégente fog életet lehelni a házba. Furcsa lesz, de ez is eljön, ebbe is bele kell törődnöm. És közben szorítok Neki, hogy összejöjjön a kellő mennyiségű pontszám, hogy felvegyék a már évek óta kinézett intézménybe.
Férjem szerint nézzem a jó oldalát: még többet süthetek, mert majd két fele kell pakolni! 😀
Ezt a pogácsát sütöttem nekik:
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 púpos teáskanál só
- 3 dl tej
- 1 élesztő
- 25 dkg margarin
- 1 evőkanál zsír
- 2-3 evőkanál tejföl
- 3 tojássárga
- 7 dkg magkeverék (lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag)
- tetejére 15 dkg sajt reszelve
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a sót, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
Közben a lisztet elvegyítettem a sóval. Ha hideg a liszt, épp a kamrából hoztam ki, be szoktam tenni egy percre a mikróba.
A lisztben elmorzsoltam a margarint és zsírt. Hozzáadtam a tojássárgákat, élesztős tejet, s annyi tejfölt, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Végül belegyúrtam a magokat s megdagasztottam a tésztát.
Letakarva kelni hagytam.
Mikor megkelt, vékonyra nyújtottam, hajtogattam. Újra pihentettem 15-20 percig, majd ujjnyi vastagra nyújtottam. Kiszaggattam, tepsibe pakoltam, tetejükre 1-1 csipet reszelt sajtot tettem.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése