Valamikor évekkel korábban készítettem hasonlót. Fotó is készült róla, de akkoriban még nem volt szokásom leírni piszkozatban, hogyan készült, bíztam a memóriámban. Ami napokig ugyan rögzíti a hozzávalókat és elkészítés menetét, de hosszú távon bezavarnak az újabbak és újabbak. Nem emlékeztem pontosan, hogyan készült, így mindig túlléptem a fotón, volt egyéb más közzétenni való. Tavasszal elkészítettem újra, ezúttal jegyzeteltem is. Így pár hónap eltelte után szöveg is kerül mellé.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 teáskanál só
- 4 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1 fej hagyma
- 1 nagy csipet só
- 2 evőkanál olaj
- 50 dkg darált hús
- 1 evőkanál házi ételízesítő
- bors
- pirospaprika
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
- + reszelt sajt a tetejére
A töltelék készült el előbb, hogy legyen ideje kihűlni: a hagymát apróra vágtam, az olajon a csipet sóval megpárolom, majd hozzáadom a darált húst és ételízesítőt. Mikor már morzsás, fűszerezem borssal, paprikával, még sózom, s ha már elpárolgott a leve, belekerül a sűrített paradicsom. Elzárom alatta a lángot és azonnal belekeverem a tojást és reszelt sajtot.
A tésztához a tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Miközben felfut, elvegyítettem a lisztet a sóval, elmorzsoltam benne a margarint. Hozzáadtam a tojást, élesztős tejet, s miközben gyúrni kezdtem, annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Miután megdagasztottam, pici liszttel szórtam, letakartam s egy órányit kelni hagytam.
Mikor szép nagyra nőtt a tészta, lisztezett deszkára borítottam, kinyújtottam úgy egy centiméter vastagra. Négyzetekre vágtam, átlósan 1-1 teáskanál tölteléket pakoltam a közepére, két szemben lévő sarkát egymásra hajtottam,kissé össze is nyomkodtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam, sajtot szórtam a tetejére.
180 fokos sütőbe tettem, pirosra sütöttem.
Előkerítettem a régi fotót is. Nincs mellette dátum, de az biztos, hogy sok éve készült.
Mindkét sütésed szép, guszta! És gondolom egyformán finomak voltak, és gyorsan fogytak 😊.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Nálunk mindig fogynak a sütemények, annyi fele pakolok-viszek mindig! :D
TörlésNagyon guszták és finomak lehetnek, kár lett volna ezt kihagynod és nem megmutatnod nekünk:)
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! :-)
TörlésJó nagy adagot készítettél. Mennyi idő alatt fogytak el ezek a finomságok?
VálaszTörlésHa kelt tésztát készítek, egy kg lisztből szoktam dagasztani. Másnapra még szokott lenni belőle, de elviszik a gyerekek meg mi felnőttek munkába.
Törlés