A békaszemet kíséreltem meg átültetni kifli formába. (De régen jegyeztem le azt a receptet, épp tíz éve. A süti azóta számtalanszor elkészült. Ha csipkelekvár került a házhoz, Hédi biztos, hogy kikövetelte. Van is róla néhány újabb fotó, ideje lenne frissíteni.) Jó ez a tészta, tojás egyáltalán nem kell bele, mégis egész jól kezelhető és finoman puha lesz. Kifliként is jól szerepelt! Nem csipkelekvár került bele, hanem szilva, de ezúttal nem panaszkodok, hogy a megszokottal igazán finom.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- csipet só
- 1 evőkanál porcukor
- 1 dl tej+ 1 teáskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 dl zsír
- 2 dl joghurt (tejföl)
- lekvár tölteni
- porcukor beszórni
Így készült:
A tejet megmelegítettem, a cukrot elkevertem benne, majd belemorzsoltam az élesztőt. Miközben felfut, a lisztet elvegyítettem a sóval, porcukorral, citromhéjjal, elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam az élesztős tejet, joghurtot (most tejföl helyett ezt használtam), összegyúrtam. Rugalmas, könnyen gyúrható tésztának kell lennie. Ha túl kemény, kis tejjel lehet rajta javítani.
A tésztát egy órányi pihentetés után öt gombócra osztottam. Mindegyiket kerek lappá nyújtottam, nyolc részre vágtam, lekvárral töltöttem, felsodortam, meghajlítva sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam.
180 fokon világosra sütöttem e kifliket. Még melegen porcukorral szórtam be.
Nagyon szépek lettek, és milyen ügyesen tudtad gúlába tenni! Kiflibe szerintem a szilvalekvár a legfinomabb 😊.
VálaszTörlésNagyon guszták és finomak lehettek a lekvárral!
VálaszTörlésSzépek!
VálaszTörlésCsodás halom, igazán kitettél magadért megint. :-)
VálaszTörlés