2011. március 1., kedd

Tiramisu szelet

Az ünnepek alatt tiramisulázban égett a család. Mindenki azt készített, a keresztlányunk anyukája, a nővérem... Én sem úsztam meg, a férjem szülinapjára kikövetelték a gyerekek. El is készítettem, torta helyett, arra ugyanis nem volt kedvem, hisz tele voltunk aggodalommal Anyukánk miatt. Akkor még köztünk volt...
Szóval, tiramisu volt a férjem szülinapi tortája, de elfogyott, melőtt lefényképezhettem volna. Ezért most nem az következik, hanem egy később, tiramisu ízű pudingporral készült sütemény.
Hozzávalók:
A piskótához:
  • 7 tojás
  • 7 kanál cukor
  • 7 kanál liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csipet só
A krémhez:
  • 2 csomag tiramisu ízű 
  • 6 dl tej
  • 1 csomag margarin (25 dkg)
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag babapiskóta
  • 1,5 dl erős feketekávé
  • 2 evőkanál rumaroma
A beszóráshoz:
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
Elkészítés:
A 6 dl tejben megfőzzük a pudingokat. Fóliát teszünk a tetejére, rányomkodjuk a pudingra (így nem fog bebőrözni), s hideg helyre tesszük.
Előbb a piskótát készítjük el: a tojások sárgáját és fehérjét külön tálba tesszük. A sárgáját 4 evőkanál cukorral és a sütőporral fehéredésig keverjük. A fehérjét csipet sóval felverjük, majd a maradék 3 kanál cukorral tovább verjük, míg nem folyik le a habverőről. A sárgájához adjuk, s kanalanként hozzákeverjük a lisztet, óvatos mozdulatokkal. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, s előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A krém következik: a puha margarint elkeverjük a cukorral, s kanalanként hozzáadjuk a közben kihűlt pudingot.
A piskótát vízszintesen ketté vágjuk. A krém harmadát az alsó lapra kenjük. A babapiskótákat megmártjuk a kávé és rumaroma keverékében, a krémre rakosgatjuk, egymás mellé, kissé bele is nyomkodjuk. Rákenjük a krém újabb egyharmadát. Befedjük a másik piskótalappal, a maradék krémet a tetejére kenjük, s beszórjuk a kakaóval. Úgy tudjuk egyenletesen beszórni, ha a kakaót egy szűrőbe tesszük, s lassan beszitáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése