2011. április 19., kedd

Csigabiga torta

Ez a torta készült a Lányom pótszülinapjára. Egy Príma Konyhában találtam az ötletet, a kinézete ihletett meg, a  többi az én fejemből pattant ki. Végül a külseje is más lett, menet közben jött az ötlet: ha már a belseje "csigás", a díszítés is legyen az.
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
A sárga piskótához:
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
A krémhez:
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag gesztenyemassza (25 dkg)
  • 1 evőkanál holland kakaó
Elkészítés:
A szokásos módon elkészítjük a kakaós piskótát, s kikent kerek kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Míg sül, elkészítjük a másik piskótát. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a masszát. Megsütjük., de ne süssük túl.  Amint kivettük a sütőből, lefejtjük a papírról s feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a krémet. A péphez a lisztet kevés tejben simára keverjük, s a többi tej hozzáadásával felfőzzük. Kevergetve kihűtjük. Közben a margarint a cukorral kikeverjük, s kanalanként adjuk hozzá a pépet. Ha kész, 3 púpos evőkanállal kiveszünk belőle, s belevegyítjük a kakaót. A maradékhoz az előzőleg összetört gesztenyemasszát keverjük.
A sárga piskótát kitekerjük, s hosszában kettévágjuk. Így két vékonyabb tekercsünk lesz. Mindkettőben elkenünk 1-1 evőkanál kakaós krémet, s szorosan feltekerjük őket.
A kerek kakaós  piskótát lapjában kettévágjuk. Az alsó lapot vékonyan megkenjük a gesztenyés krémmel, s erre csiga alakban elhelyezzük a két piskótatekercset, egymás után: a piskóta szélén kezdjük, s haladunk a közepe fele. A krémből félreteszünk a bevonáshoz, a többivel betöltjük a réseket, s elkenjük a tekercsek tetején. Befedjük a másik kerek lappal. Bevonjuk a tortát, az oldalát is, ha marad krém.
A félretett kakaós krémmel díszítjük.
Nem sikerült jó felvételt készíteni, nem igazán érvényesülnek a csigák. Pedig jól mutatott a torta szeletelve.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a csiga-díszítésed!!

    VálaszTörlés
  2. A csigás tortád inspirált egy csokis-gesztenyés torta elkészítéséhez, köszönöm az ötletet! nagyon finom lett! csak kakaós lapokat sütöttem, és a két krém nekem egyben volt, simán csak rétegeztem, tetején csokimázzal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ötletet adhattam:-) Nagyon szívesen, én köszönöm, hogy megírtad tapasztalatodat!

      Törlés