Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 30 dkg főtt, áttört krumpli
- 20 dkg reszelt sajt
- 20 dkg zsír
- 1 kiskanál só
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- tetejére: 1 tojásfehérje, magok, só
A krumplifőzéssel kezdjük: megpucoljuk, hasábokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, langyosra hűtjük.
A lisztet a lágy zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a lereszelt sajtot, szódabikarbónát, a (majdnem) kihűlt krumplit. Összegyúrjuk. Rövid pihentetés után (10-15 perc) ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszaggatjuk. A tojásfehérjét nagy csipetnyi sóval villával kicsit felverjük, megkenjük vele a pogácsák tetejét. Ízlés szerinti maggal beszórjuk, lehet mák, kömény, szezámmag, lenmag.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Én jobban szeretem az élesztővel készült pogácsákat. A szódabikarbónától más lesz az íze, meg a színe is kicsit sötétebb a sütinek. De megspórolhatjuk vele a kelesztési időt, meg persze dagasztani sem kell, elég alaposan összegyúrni a tésztát. Két tepsivel lett belőle, maradt a vasárnapi pótszülinapra is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése