2011. április 26., kedd

Eszkimó szelet

Első munkahelyemen kaptam ezt a receptet egy kolléganőmtől. Én persze alaposan átírtam, de a nevét megtartottam, mert olyan jól hangzik. Azért került sor a változtatásra, mert nyers tojássárga került volna a krémbe, meg a fehérjék habja is. De sütibe soha nem használok nyers tojást, ezért került bele tojássárgás főzött pép, s hogy a fehérje se vesszen kárba (nem mintha kidobnám), az a tetejére került. Nekem ez ízlett legjobban a három húsvéti süti közül.
Hozzávalók:
A piskótához:
  • 6 tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál kakaó
  • 8 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
A krémhez:
  • 3 tojás sárgája
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
A habhoz:
  • 3 tojás fehérje
  • 15 dkg cukor
Elkészítés:
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat elkeverjük 5 evőkanál cukorral. Ha már habos, hozzáadjuk a két kanál vizet, majd elkeverjük benne a kakaót. A fehérjéket felverjük a csipet sóval, majd a maradék cukorral keményre verjük. A sárgájához borítjuk, s a liszt kanalankénti hozzáadásával óvatosan összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A krémhez megfőzzük a pépet: a tojások sárgáját és a lisztet kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is. Kis lángon, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Előbb összecsomósodik, de miközben fő, elsimul.  Kevergetve hűtjük ki. A margarint elkeverjük a cukorral, s kanalanként hozzáadjuk a kihűlt pépet.
A piskóta tetejére simítjuk a kész krémet.
A tojások fehérjét felverjük. Mikor már kemény, hozzáadjuk a cukrot, s gőz fölött verjük tovább, míg fényes, kemény habunk lesz. A krém tetejére simítjuk.
Csokimázzal csorgathatjuk be, vagy tortadarával, csokigolyóval szórjuk be.
A gőz fölött vert habbal mindig gondban voltam, meddig is verjem, hogy jó legyen. Elég fárasztó munka, jó lenne mihamarabb végezni vele. Anyukámtól tanultam a télen, mikor nála sütöttünk, hogy akkor jó a hab, ha mutató- és hüvelykujjunkkal kivéve egy keveset, szálat tudunk húzni szétnyitott ujjaink között. Másnapra a hab teteje megszárad, s törik szeleteléskor, ezért óvatosan kell bánni vele. Erre nem tudok praktikát...

3 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy törik, de olyan finomnak látszik!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki és a hab a tetején szuper. Szeretem a tojáshabot a sütik tetején:))

    VálaszTörlés