2011. április 5., kedd

Fehér kenyér+mákos zsömle

A férjem szerint az általam dagasztott, sütőben sült kenyér finomabb, mint a gépben készült. Ez hízelgett nekem, de az újabb kenyérsütőgép-vásárlási tervemnek nem válik előnyére. Szerinte nem érdemes újabbat venni, hisz nálunk egy sem bírta sokkal tovább egy évnél.
Így még mindig én töltöm be a kenyérsütő szerepét, főleg ilyen bók után...
Ez a kenyér nem lett lapos:
Hozzávalók:
  • 130 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 4 dl savó
  • 1 kiskanál cukor
  • 2,5 kiskanál só
  • 1 dl tejszín
  • kb. 5 dl víz
  • 1-2 evőkanál tej és 1 evőkanál mák a zsömlék tetejére 
Elkészítés:
A lisztet tálba tesszük, elvegyítjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk, beletöltjük a meglangyosított savót, tejszínt, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Kanállal kevés lisztet keverünk bele, s letakarva  meleg helyen felfuttatjuk. Ez 10-15 perc. Ekkor megdagasztjuk. Annyi langyos vizet adunk közben hozzá, hogy kemény, de rugalmas tésztát kapjunk. Simára dagasztjuk, s kevés liszttel megszórva, letakarva kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A tésztát 3 részre osztjuk. Mindegyiket finoman átgyúrjuk. Két részből cipót formálunk, tetejét néhány helyen bevágjuk. Tepsibe tesszük, kevés ideig még kelesztjük. Előmelegített sütőbe toljuk.
Közben a harmadik tésztából 6 zsömlét formázunk.
Közepét bevágjuk. Mikor a kenyér majdnem megsült, a zsömléket 1-2 evőkanál tejjel lekenjük, mákkal szórjuk be.  A kenyeret követően megsütjük a zsömléket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése