2012. április 18., szerda

Kávés-karamelles szelet

Húsvét előtt nem sokkal láttam  Vicuska blogján ezt a nagyon finomnak ígérkező sütireceptet. Azon nyomban felvettem a húsvétra sütendők sorába. Igencsak népesre sikeredett ez a lista, így kénytelen voltam szelektálni. De ez a süti fennmaradt a rostán. Nem csalt a megérzésem, igazi finomság kerekedett belőle. Fiamnak ez lett a kedvence az ötféle süti közül.
Nagyon kevés változtatást eszközöltem rajta. A tésztába tej helyett tejfölt tettem, a karamellhez meg kénytelen voltam tenni a kávé mellé még egy decinyi vizet, hogy teljesen elfőjön a cukor.
Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • kb. 1,5 dl tejföl (vagy tej)
A krémhez:
  • 20 dkg + 6 evőkanál cukor
  • 1 dl lefőtt kávé
  • 3,5 dl tej
  • 6 csapott evőkanál liszt
  • 20 dkg margarin
A tetejére:
  • maréknyi pergelt, durvára darabolt dió
Így készült:
A tésztához a margarint elmorzsoltam a liszttel, majd hozzáadtam a cukrot, sütőport, tojást, s annyi tejföllel gyúrtam össze, hogy rugalmas tésztát kapjak.
A tésztát 4 részre osztottam, mindegyiket tepsi méretűre nyújtottam, tepsi hátán sorra világosra sütöttem őket.
A krémhez előbb a 20 dkg cukrot kis lángon, időnként megkeverve karamellizáltam. Felöntöttem a kávéval. Még adtam hozzá egy dl vizet, s addig főztem, míg a cukor teljesen feloldódott. Közben a lisztet a tejben simára kevertem. A karamellhez öntöttem, s állandóan kavarva sűrűre főztem. 
Időnként megkavarva hagytam kihűlni.
Közben a puha margarint elkevertem a többi cukorral, s hozzákanalaztam a kávés pépet. Habosra kevertem. 
A krémmel megtöltöttem a lapokat úgy, hogy a tetejére is jusson. A legfelső réteg krémet beszórtam a dióval.
Könnyen szeletelhető, finom sütke lett belőle.

Az elkészítés menetét egyes szám első személyben írtam le, de közben eszembe jutott, hogy minden környezetemben lévő személyt befogtam a sütikészítésbe, hogy minden időben kész legyen. Férjem kavarta a krémet, ezt máskor is szokta, nagyon jó habosra ki tudja ám kavarni! Sógorom meg megtöltötte a lapokat a krémmel. A diót már én szórtam rá:-) A gyerekek már csak a kóstolásban segédkeztek. Jelesre vizsgázott a süti, aminek receptjét köszönjük szépen Vicuskának!

14 megjegyzés:

  1. Először azt hittem, hogy szalalkális tészta lapok (amitől félek, mert sütés közben elég kellemetlen az "illata", persze utána nagyon fincsi tud lenni egy szalalkális süti, amikor átpuhul a tésztája). De örömmel láttam, hogy ez a süti sütőporos, tehát nyugodtan süthetem... ;-) Tényleg jól néz ki, és olyan fincsi lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, köszi:-) Nekem kedvenceim a szalalkális sütik. Az igaz, hogy sülés közben fojtós szaga van, de a végeredmény annál jobb. Olyan puha lapok sütőporral nem lesznek.
      Örülök, hogy tetszik a süti, süsd bátran, igazán fincsi.

      Törlés
  2. Jó és vidám lehet így, kalákában dolgozni :D Örülök, hogy ízlett, szinte érzem az ízét a krémnek, gondolkodom, milyen alkalom van legközelebb arra, hogy újra süssem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, az tényleg jó, ha van ki segítsen. Szerencsémre mindig adódnak segítő kezek körülöttem.
      Annyira ízlett, hogy biztosan hamarosan újra kikövetelik a sütidet:-)

      Törlés
  3. Elhiszem, hogy a fiad kedvence lett. Nagyon jól néz ki. Kívántatja magát rendesen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszönöm! Emlegeti is a Fiam azóta is...

      Törlés
  4. Nagyon ínyemre való lenne:) Ritkán készítek kávés sütit, mert mindig azt gondolom, a gyerekek nem eszik meg. De ahogy látom, ettől nem kell tartani:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, szerintem sem kell tartanod tőle:-) Nálunk nagyon szeretik a gyerekek a kávés sütiket. Ebben meg nincs túl sok kávé.

      Törlés
  5. Nálad is nagyon guszta lett, nagyon tetszik! :) Ahogy a képeket elnézem, jó csapat vagytok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Hankka! A férjem már amúgy is rutinos krémkavaró, gyakran befogom. Sógor meg hadd tanuljon:-)

      Törlés