Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 10 dkg zsír
- 10-12 db olajba eltett aszalt paradicsom, olajostul
- 2 tojás
- 4 dl tej
- csapott kiskanál cukor
- 4 dkg élesztő
- 2 kiskanál só
- zöldfűszerek (oregánó, bazsalikom, kakukkfű)
- csapott mokkáskanálnyi őrölt bors
- sajt a tetejére
Így készült:
2 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A paradicsomot apró darabokra vágtam.
A lisztben elmorzsoltam a zsírt. Hozzáadtam a sót, borsot, zöldfűszereket, aszalt paradicsomot az olajjal együtt. Összevegyítettem, majd hozzáadtam az élesztős tejet. A többi langyos tejjel együtt megdagasztottam. ha kemény lenne, lehet még tejet tenni bele.
Pici liszttel megszórva, letakarva megkelesztettem.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam, ujjnyi vastagra nyújtottam, kockákra vágtam, tepsibe helyeztem. Mindegyik tetejére darabka sajtot tettem.
Előmelegített sütőbe pirosra sütöttem.
Időtakarékosság céljából vágtam szögletesre, mert így nincs hulladék, amit újra kell gyúrni, nyújtani, szaggatni.
Nekem sokáig gond volt a sózás. A leveseket most is ötször sózom, így nagyon-nagyon ritkán sózok el bármit is. Azt már kitapasztaltam, hogy 1 kg liszthez a sótartómban lévő kiskanállal kell kettőt tennem. Ez 2 közepesen púpos kiskanál sót jelent. De meg is szoktam kóstolni egy csipetnyit a nyers tésztából, mikor sósakat sütök, ekkor még lehet javítani rajta. Kivenni nem, csak pótolni a sót:-) Akkor jöttem rá, hogy nem túl egyértelmű ez a kiskanalas mértékegység, mikor a szomszédasszonyomnak írtam le egy sós süti receptjét, s sótlan lett neki. De azt hiszem, aki rutinos sütő, nagyjából tudja, mennyi liszthez mennyi só dukál. Persze valahol mindenki elkezdi, s vagy saját kárán tanul, vagy pontos receptekből...
Nagyon jól néznek ki a kis kalapos pogik:) Kenyérben nagyon szeretem az aszalt paradicsomot, pogiban is nagyon szuper ötlet.Én is mindig megkóstolom a nyers tésztát, szerintem nagyon nehéz pont eltalálni a só mennyiségét.
VálaszTörlésKöszönöm, Trollanyu! Akkor nem vagyok egyedül a sógondommal... inkább többször keveset, mint egyszer sokat.
Törlésjöhetne reggelire.
VálaszTörlésazaz addig újrasütheted, s fénypostával ide is érhet.
Bármennyire szeretnék is a kedvedbe járni, éjjel már nem állok neki sütni:-) Vasárnap reggelire megfelel?
TörlésNagyon tetszik a pogijaid tetején a kis sajtdarab :)
VálaszTörlésMár sok helyen hallottam az aszalt paradicsomról, nekem sajnos még nem volt hozzá szerencsém :(
Köszönöm, Katalin!
TörlésA kereskedelemben is kapható borsos áron aszalt paradicsom, de ezt én készítettem, azaz próbálkoztam vele. Időigényes, de finom, érdemes pepecselni vele.
Aszalt paradicsomos pogácsák? Lehet, lemaradtam valamiről, de ilyenről még nem hallottam. Viszont a recept nagyon-nagyon tetszik, köszi az ötletet! Ja, nem csak a recept tetszik, hanem a pogik is a fotón... de azért egyet megnéztem volna "belülről" is. :D Lényeg, hogy éhes vagyok már a képek láttán is... :)
VálaszTörlésGabriella, örülök, hogy tetszik! Kenyérbe és pogácsába is használtam az aszalt paradicsomból, fincsi:-)
TörlésNagyon guszta kis pogik:) Szeretem a kelt pogácsákat, sajnos ritkán eszek, mert még nem kaptam rá a sütésére...
VálaszTörlésSózásban én sem vagyok mester, inkább sótlanra hagyom, mert ahogy mondtad hozzátenni lehet...:)
Emi, köszike! Akkor ideje, hogy rákapjál:-) Én egyre sűrűbben sütök pogácsákat, egyre inkább szívesebben megeszem, mint az édeset.
Törlésjaj, nagyon jól néznek ki ezek a pogik!
VálaszTörlésKöszönöm, Lilla!
TörlésGuszta nagyon a pogid, újabb ok arra, hogy idén aszaljak majd paradicsomot. A sóról írtakkal teljesen egyetértek, idővel kitapasztalja az ember lánya... :)
VálaszTörlésMilyen jó fűszeres!!! Ezt leves mellé isteni lehet becsámcsogni :)
VálaszTörlés