2012. április 20., péntek

Aszalt paradicsomos pogácsák

Nem mostanság készült, még az előző hosszú hétvégére, mikor nálunk voltak a testvéreim. A pogácsába belekerült a maradék aszalt paradicsom, meg még zöldfűszerek is.  Azaz van még a zörgősre száradtból, abból tettem a mai kenyérbe.
Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 10-12 db olajba eltett aszalt paradicsom, olajostul
  • 2 tojás
  • 4 dl tej
  • csapott kiskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2 kiskanál só
  • zöldfűszerek (oregánó, bazsalikom, kakukkfű)
  • csapott mokkáskanálnyi őrölt bors
  • sajt a tetejére
Így készült:
2 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A paradicsomot apró darabokra vágtam.
A lisztben elmorzsoltam a zsírt. Hozzáadtam a sót, borsot, zöldfűszereket, aszalt paradicsomot az olajjal együtt. Összevegyítettem, majd hozzáadtam az élesztős tejet. A többi langyos tejjel együtt megdagasztottam. ha kemény lenne, lehet még tejet tenni bele.
Pici liszttel megszórva, letakarva megkelesztettem.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam, ujjnyi vastagra nyújtottam, kockákra vágtam, tepsibe helyeztem. Mindegyik tetejére darabka sajtot tettem.
Előmelegített sütőbe pirosra sütöttem.
Időtakarékosság céljából vágtam szögletesre, mert így nincs hulladék, amit újra kell gyúrni, nyújtani, szaggatni.
Nekem sokáig gond volt a sózás. A leveseket most is ötször sózom, így nagyon-nagyon ritkán sózok el bármit is. Azt már kitapasztaltam, hogy 1 kg liszthez a sótartómban lévő kiskanállal kell kettőt tennem. Ez 2 közepesen púpos kiskanál sót jelent. De meg is szoktam kóstolni egy csipetnyit a nyers tésztából, mikor sósakat sütök, ekkor még lehet javítani rajta. Kivenni nem, csak pótolni a sót:-) Akkor jöttem rá, hogy nem túl egyértelmű ez a kiskanalas mértékegység, mikor a szomszédasszonyomnak írtam le egy sós süti receptjét, s sótlan lett neki. De azt hiszem, aki rutinos sütő, nagyjából tudja, mennyi liszthez mennyi só dukál. Persze valahol mindenki elkezdi, s vagy saját kárán tanul, vagy pontos receptekből... 

14 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki a kis kalapos pogik:) Kenyérben nagyon szeretem az aszalt paradicsomot, pogiban is nagyon szuper ötlet.Én is mindig megkóstolom a nyers tésztát, szerintem nagyon nehéz pont eltalálni a só mennyiségét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Trollanyu! Akkor nem vagyok egyedül a sógondommal... inkább többször keveset, mint egyszer sokat.

      Törlés
  2. jöhetne reggelire.
    azaz addig újrasütheted, s fénypostával ide is érhet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bármennyire szeretnék is a kedvedbe járni, éjjel már nem állok neki sütni:-) Vasárnap reggelire megfelel?

      Törlés
  3. Nagyon tetszik a pogijaid tetején a kis sajtdarab :)
    Már sok helyen hallottam az aszalt paradicsomról, nekem sajnos még nem volt hozzá szerencsém :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin!
      A kereskedelemben is kapható borsos áron aszalt paradicsom, de ezt én készítettem, azaz próbálkoztam vele. Időigényes, de finom, érdemes pepecselni vele.

      Törlés
  4. Aszalt paradicsomos pogácsák? Lehet, lemaradtam valamiről, de ilyenről még nem hallottam. Viszont a recept nagyon-nagyon tetszik, köszi az ötletet! Ja, nem csak a recept tetszik, hanem a pogik is a fotón... de azért egyet megnéztem volna "belülről" is. :D Lényeg, hogy éhes vagyok már a képek láttán is... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, örülök, hogy tetszik! Kenyérbe és pogácsába is használtam az aszalt paradicsomból, fincsi:-)

      Törlés
  5. Nagyon guszta kis pogik:) Szeretem a kelt pogácsákat, sajnos ritkán eszek, mert még nem kaptam rá a sütésére...
    Sózásban én sem vagyok mester, inkább sótlanra hagyom, mert ahogy mondtad hozzátenni lehet...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszike! Akkor ideje, hogy rákapjál:-) Én egyre sűrűbben sütök pogácsákat, egyre inkább szívesebben megeszem, mint az édeset.

      Törlés
  6. jaj, nagyon jól néznek ki ezek a pogik!

    VálaszTörlés
  7. Guszta nagyon a pogid, újabb ok arra, hogy idén aszaljak majd paradicsomot. A sóról írtakkal teljesen egyetértek, idővel kitapasztalja az ember lánya... :)

    VálaszTörlés
  8. Milyen jó fűszeres!!! Ezt leves mellé isteni lehet becsámcsogni :)

    VálaszTörlés