A szedd-magad akció szeptember elejéig tart, nagyon szép és finom a gyümölcsük, 250 ft/kg áron. Ha valakit érdekel, hétvégén kiruccanhat barackot szedni:-) Persze én könnyen beszélek, hisz 10 km-re lakunk.
Ez az elsőre szedett, piros héjú barack, második alkalommal a sápadtabb külsejűből lehetett szedni, de az sem kevésbé finom. Még van egy ládával, azon gondolkodom, mit kezdjek vele, mert megenni sok, de befőzni nem akarok már többet belőle.
Szóval süti is készült belőle:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 tojás
- 20 dkg cukor
- 12,5 dkg margarin
- 35 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 1-2 evőkanál citromlé
- 3-4 nagy őszibarack
A tetejére:
- 2 dl tej
- 2 csomag vaníliaízű pudingpor
- 15 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- 10 dkg étcsokoládé
Így készült:
A tésztához a tojásokat, cukrot, margarint simára kevertem. Hozzáadtam a lisztet, sütőport a tejjel váltakozva, citromlét csavartam bele. Simára elkevertem, majd kikent, kilisztezett tepsibe simítottam a masszát.
A tetejét kiraktam a megmosott, felszeletelt őszibarackkal.
180 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg a teteje szép világosbarna lett. Kicsit tovább is sütöttem a kelleténél, hogy a barack miatt ne legyen elázott a tészta.
Hagytam kihűlni.
A pudingokat a tejjel és a cukorral sűrűre főztem. Amint levettem, azon forrón több részletben hozzákevertem a margarint. A krém kb. 3/4 részét a tésztára simítottam.
A többibe beletördeltem a csokit. Mivel ahhoz nem volt már elég meleg, hogy felolvadjon benne, gőz fölé állítottam, míg felolvad a csoki. Egy kivágott sarkú zacskóba kanalaztam a csokis krémet, s berácsoztam vele a süti tetejét.
Az eredeti receptet egy régi Tina Konyhában találtam. Itt tejszínes töltelék van rajta, de hazaérkezvén Erdélyből szinte üres volt a hűtő. Abból kellett gazdálkodjak, ami van otthon. Pudingpor volt:-) Így is finom volt, a csokis rész a tetején különösen.
Még van "1-2" ötletem, milyen finomság készíthető a friss barackból, de mindet nem fogom megsütni. A hegyekben töltött idő alatt mindegyikünk karcsúsodott egy keveset, ne már szedjük is vissza:-)
Hogy mit kezd a maradék barackkal? Nálunk ilyen nagy melegben ez nem lehet kérdés! Hatalmas adagokban készítem az őszibarack levest:
VálaszTörlésa barackot meghámozom, darabolom, majd kefírrel, cukorral, fahéjjal,citromlével összeturmixolom és felengedem hideg tejjel.A végén még barackot darabolok bele, lehűtöm és már kész is. Ha "sokat"áll, akkor besűrűsödik, ilyenkor tejjel higítom!
Jaj, majdnem elfelejtettem az őszibarackos morzsa sütit! Az is nagyon finom!!
VálaszTörlésGerti, de aranyos vagy! Köszönöm a tippeket! Ma fogyott el az őszibarackleves, de másképp készítem, jöhet a Te verziód:-) A morzsasütit nem ismerem, esetleg recepted van hozzá?
TörlésNagyon jól néz ki!
VálaszTörlésFlóra, köszönöm:-)
TörlésJó sok barackot szedtetek, nagyon szépek, gondolom sokat dolgoztál vele, de biztos gyorsan fog fogyni, lekvárnak is, befőttnek is.
VálaszTörlésA sütid is nagyon guszta lett!
Katalin, köszönöm! Bizony, két napom ráment a barackozásra. De hát nem a hasáért dolgozik legtöbbet az ember?
TörlésAnnyira jól néz ki a sütid, nagyon tetszik a rácsozás a tetején, de a benne sült barack sem semmi. Szóval nagyon finom lehet így együtt! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm:-)Finom volt bizony, fogyott is rendesen.
TörlésNagyon szépségeset és finomat sütöttél?
VálaszTörlésGerdi! Fent vagy a FB-on. Létrehoztam egy csokis csoportot és oda szeretnélek meghívni:-)
Gesztenye, köszönöm szépen!
TörlésA meghívást is köszönöm. Vagyok FB-on, de blogmentesen. De a csokis csoportban ott a helyem:-)
A morzsa süti receptjét crumble néven is megtalálhatod a neten.Tipikus ronda,de finom édesség .Legalább is szerintem.A barackosat, amikor elkészül, én desszerter tálkákba kanalazom, és így esszük, mert nem szeletelhető. Főleg nem még langyosan, ahogyan én szeretem.
VálaszTörlésGerti, köszönöm szépen! Most már tudom, miről van szó, sok gyümölcs alul, tetején morzsa. Nem sütöttem még ugyan, de megcsodáltam 1-2 blogon már!
Törlés