2012. augusztus 31., péntek

Őszibarackos joghurttorta

Búcsú a nyártól... ezzel a finom, könnyű sütivel.
Hihetetlen, de vége a naptári nyárnak, vakációnak, meg a szabadságnak. Kicsit nyűgös is vagyok tőle, ma nem igazán van semmihez sem kedvem. Pedig ott a nagy halom vasalatlan (ez az a házimunka, amit nagyon bírok hanyagolni), meg az iskolai előkészületek. Leányzóm ötödikes, Fiam nyolcadikos lesz. Na ettől is libabőrös vagyok. De majd csak túléljük valahogy ezt is...
Finomabb téma: ez a sütés nélküli finomság tegnap készült, annak apropóján, hogy éppen nálunk volt Hédi keresztapja, aki egyben Férjem nagyon jó barátja. Neki holnap szülinapja lesz, s megelőlegeztük a tortát, meg a köszöntést.

Hozzávalók:

  • 30 dkg babapiskóta
  • 2-3 őszibarack
  • 6 dl őszibarackos joghurt
  • 1 csomag zselatin (20 g)
  • 1 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl Hulala
Így készült:
A tortaformát (27 cm átmérőjű) kibéleltem fóliával úgy, hogy majd be lehessen csomagolni vele a sütit. Az alját kiraktam szeletekre vágott sárgabarackkal.
A Hulalát a vaníliás cukorral keményre vertem.
A zselatint a vízzel együtt melegíteni kezdtem, nagyon kis lángon. Addig kavargattam közben, míg a zselatin feloldódott. nem szabad forrnia.
A joghurtot elkevertem a feloldott zselatinnal, majd több részletben hozzáadtam a habot.
Fele tölteléket a barackra simítottam, kiraktam babapiskótával, erre került a töltelék másik fele, s befedtem babapiskótával.
Ráborítottam a fóliát, s hűtőbe tettem.
5-6 óra múlva kiborítottam egy tányérra úgy, hogy az alja legyen a teteje.
Délelőtt készült, este vettem elő, de el kellett volna készítenem előző nap, mert a piskóta nem puhult meg teljesen. De a töltelék megdermedt rendesen.
Cukor nem került bele, meg elég édesnek találtam, hisz a Hulala eleve édes. Természetesen készülhet tejszínnel, sőt ajánlott azzal készíteni, akkor kerülhet bele ízlés szerint 2-3 evőkanál cukor.


20 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a tortád. Annak ellenére, hogy én ebből a tortából kiszedegetném a barackot és a piskótát (a többit odaajándékoznám a mellettem lezőnek :))))) nagyon finomnak néz ki. Én sajnos ilyen hab-, krémellenes vagyok egy korábbi allergia miatt, de azért igyekszem ezeket is a fent leírt módon fogyasztani :) Családi kőrben ki is használják ezt, már tudják és lesik mikor adom át azt, amit nem tudok megenni :) Vendégségben inkább csak egy centis szeletet kérek, annyit meg tudok enni.
    Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
  2. Martinelli, köszönöm!
    Akkor mi jól meglennénk egymás mellett, én szívesen megeszem a habos részt! Igazából a krémes, habos sütik a kedvenceim, de legalább gyümölcsös legyen.
    De azért azt az 1 centis darabot küldöm Neked:-)

    VálaszTörlés
  3. Szeretjük az ilyen joghurtosokat pontosan így, hogy csak kellemesen édes. Fincsi:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, ugye, nem kell agyonédesíteni? Így fincsi!

      Törlés
  4. Nagyon szép tortát "sütöttél", el tudom képzelni, milyen gyorsan fogyott! Nagyon jó az állaga is, szépen szeletelhető! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm! Bizony, 1-1 termetes szelet, vagy kettő is lecsúszott belőle:-) A babapiskóta kicsit kemény volt benne, ezért nem volt könnyű szép szeletet vágni, de maga a hab jól megdermedt, talán túl is adagoltam a zselatint.

      Törlés
  5. Szuper a tortád Gerdi, mi si imádjuk az ilyeneket:) A vasalást én is nagyon bírom hanyagolni, most is vár rám egy nagy kosár. Mi már lehúztunk 2 hetet a suliban, hát a hátam közepére se kívántam, de azért belerázódtunk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm:-)
      A vasalásra mindig nehezen szánom rá magam, de aztán ha nekifogok, megy az. De nem szeretem...
      Akkor nem csak én várom kevésbé a sulit, mint a gyerekek:-) Hédi nagyon is várja, Gergő kevésbé, én cseppet sem. De mi is belerázódunk, mert muszáj lesz:-)

      Törlés
  6. Csodaszép ez a torta és isteni lehetett. Annyira szeretnék ilyet csinálni, mert az ilyen csupahab dolgokat szeretem, de nem merek nekifogni, mert biztos "elbaltáznám".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maria, nagyon köszönöm!
      Én csak bátorítani tudlak, nem olyan ördöngös dolog ez. A lényeg a zselatin, hogy kellően megdermessze a tölteléket. A 20 g-osban még soha nem csalódtam, a kicsiben már igen. De lehet, akkor is én szúrtam el valamit (sőt, biztos):-)

      Törlés
  7. Nagyon finom lehetett ez a szép tortád! Biztos hogy hamar el is fogyott! Vendéged is biztos jobban örült a süteménynek, mintha vasaltál volna!:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)))
      Fején találtad a szöget! Köszönöm, Éva!

      Törlés
  8. Nagyon finom torta!!! A kis kiszerelésű zselatinnal már nekem is adódott problémám, a hiba nem a te "készülékedben" van! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, már hiányoltalak!
      Köszönöm, a megnyugtatást is:-)

      Törlés
  9. Igazán méltó torta a nyárbúcsúztatásra! :) És fel a fejjel az iskolakezdés kapcsán...:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, köszönöm:-)
      Már túl vagyunk az első héten, Leányzó odavan, Fiam kevésbé, én meg sodródok az árral:-)

      Törlés
  10. Nagyon guszta. :P

    Remélem jól vagytok? Rég jártam nálad időhiány miatt, de úgy látom, hogy Te is rég jártál a blogodon, hiszen ezt a tortát már régebben posztoltad... remélem Te is csak időhiány miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, köszönöm szépen!
      Az érdeklődést is, nagyon kedves vagy! Igen, minden rendben, csak vége s szabadságnak, s annyi minden szakadt a nyakamba hirtelen, hogy semmire sincs időm, még sütni sem, nem hogy blogozni. De csak eltelik már ez a hét, s aztán jövök, legalábbis szeretnék:-)

      Törlés