A reszelt linzer receptje Anyósomtól származik, ő gyakran süti, lekvárral megkenve és dióhabbal töltve. A tésztába négy tojássárga kéne, a fehérje meg a töltelékbe, én két egész tojással állítottam össze a tésztát, mert a fehérjével most nem volt mit kezdjek. Ezért kicsit lágy lett a tészta, legalábbis ahhoz, hegy reszeljem. Kínlódtam vele egy darabig, aztán rámorzsoltam.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás (vagy 4 sárgája)
- 20 dkg zsír
- 1 citrom leve és lereszelt héja
A töltelékhez:
- 1,5-2 kg alma
- 15 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
- 3 evőkanál gríz
- fahéj
Így készült:
A lisztet, sütőport elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a cukrot, tojásokat, citrom levét és héját, összegyúrtam.
A tészta 2/3 részét tepsibe raktam (lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtottam). A többit hűtőbe tettem, míg készült a töltelék.
Az almákat megmostam, megpucoltam, majd lereszeltem. Levét kicsavartam, ezt követően kevertem el a cukorral, grízzel, fahéjjal. Elosztottam a tölteléket a tésztán, majd megpróbáltam ráreszelni a félretett tésztát.
Előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
Fincsi:)
VálaszTörlésKati, bizony, finom volt:-)
TörlésAlmás süti nyáron, jó hidegen:) Gyerekkorom egyik finom ízvilága.
VálaszTörlésAleda, milyen igazad van! Persze télen sem megvetendő, frissen, melegen:-)
TörlésMég almás linzert sosem ettem, pedig nagyon finomnak néz ki. Gyerekkoromban anyukám sok hasonlót sütött, ezt feltétlen kipróbálom én is:)
VálaszTörlésTrollanyu, még én sem sütöttem almával ezt a sütit, de finom lett.
TörlésNálam is sok a romlófélben lévő alma, így köszi az ötletet! :)
VálaszTörlésTeller-cake, szívesen:-) Ez lesz a lepotyogott, el nem fogyott alma sorsa:-)
TörlésNagyon fincsi lehetett:-)
VálaszTörlésAni, köszönöm, valóban fincsi volt!
TörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm, Lilla!
Törlésimadom ay alams sutiket!!!! nagzon finom lehet!!!!
VálaszTörlésKöszönöm, Réka! Most jöttem rá, hogy a gyerekeim is imádják!
TörlésGrízes töltelékkel még nem próbáltam, de nagyon finom lehet, gyönyörű szeletek! És ha nem mondod, rá nem jövünk, hogy nem reszelted a tetejét! :)
VálaszTörlés