2012. augusztus 26., vasárnap

Harlechin szelet

Sütireceptek egyik forrása, mikor nők összedugják az orrukat- sütni. Anyukám húgának is számos ilyen alkalma kínálkozott, hisz 4 unokatestvérem ilyen-olyan eseménye adott rá esélyt. Ezekre Anyukám mellett Kati néni is mindig hivatalos volt, aki Nagynéném sógornője, s számos jó recept tulajdonosaként elismert sütis tehetség. Jó néhány recept származik tőle, többek között ez is.
Aleda receptje juttatta eszembe ezt a sütit. Ő csak lekvárral töltötte, de a Kati nénis változatban dió és rahát is van. Még volt egy kevés rahátom, ezt bátran felhasználtam, mert tudtam, hogy hamarosan hozzuk a frisset belőle:-) Ugyanis még nyaralás előtt készült ez a süti.
Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • csipet só
  • 2 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • tejföl
A töltelékhez:
  • kb. 0,5 kg rahát
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás fehérje
  • savanykás lekvár
A tetejére:
  • 3 tojás sárgája
  • 20 dkg porcukor
Így készült:
A tésztához való tejet meglangyosítottam, kevés cukrot elkevertem benne, belemorzsoltam az élesztőt. 
A lisztben elmorzsoltam a zsírt. Hozzáadtam a sót, tojást, maradék cukrot, élesztős tejet, s kanalanként annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Míg elkészítjük a tölteléket, pihentetjük a tésztát.
A rahátot vékonyabb lapokra vágtam.
A diót elkevertem a cukorral, majd belekevertem a felvert fehérjékbe.
A tésztát 4 részre osztottam. Sorra tepsi méretűre nyújtottam. (28×38 cm-es tepsiben készült.) Az első lapot tepsibe helyeztem, kiraktam a raháttal. A második lapon elkentem a diókrémet, a harmadikra került a lekvár. Az utolsó lappal beborítottam, s 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg a teteje világosbarnára sült.
Míg sült, a tojássárgákat a porcukorral fehéredésig kikevertem. A sütőből kivett, még forró sütire kentem.
Hagytam kihűlni, utána szeleteltem.

Eléggé töredezett a máz a tetején, nem sikerült szépen szeletelni. 
Egy meglehetősen édes süti, bár a tésztában alig van cukor, a rahát az nagyon édes. Ezért savanykás lekvárral igazán finom. Mondjuk ribizli, vagy sárgabarack.

Csudába már a szóellenőrzéssel!
Nem tudok megjegyzést írni azokhoz a blogokhoz, ahol kérik. Ötödik próbálkozásra is azt írja nekem, hogy a beírt karakterek nem egyeznek. Nem tudok olvasni? Vagy írni? De így jártam Rékánál, meg legutóbb Erdőkóstolónál. Csak velem csinálja ezt a Blogger, vagy veletek is?
Kuncogok is magamban, mert nem rég Vicuska szólt rám, hogy kapcsoljam már ki azt a bosszantó szóellenőrzést. Akkor kerestem meg, hol lehet ezeket beállítani, mert azt sem tudtam, hogy nekem van olyan, mert tőlem ugyebár nem kérte:-)))
Szóval: valóban bosszantó! 

25 megjegyzés:

  1. A rahátról egyszer már beszélgettünk, de azóta sem találkoztam vele. Pedig nagyon tetszik a sütid, biztosan nagyon finom. Hasonlít az íze a zserbóra? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, a rahátot Erdélyből szoktuk hozni, én itt sosem láttam. Bár a NoSaltyn való csevegés során 1-2 olvasó jelezte, hogy itt is kapható.
      A süti íze valóban hasonlít a zserbóra, ez nekem is eszembe jutott, mikor ettem. A tésztája szinte ugyanaz, lekvár és dió van benne, csak a rahát és a máz, ami más.

      Törlés
    2. Megnéztem, Makón a piacon és Pécsett is kapható a rahát. Én ugyan nem néztem utána, de bízom az információkban:-)

      Törlés
    3. Az már biztos, hogy ha egyszer majd látok valahol rahátot, te fogsz eszembe jutni meg persze a finom sütik! :D

      Törlés
    4. :-) Már csak azért is bízom benne, hogy rahátra lelsz, hogy eszedbe jussak:-)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm, Kati! Persze, hogy fincsi:-)

      Törlés
  3. Hűűű Gerdi, csak úgy ontod a finomságokat mióta visszatértél!! Ez is csodásan néz ki... :-P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-) És még mennyi finomság van raktáron, amit idő hiányában nem tettem közzé:-)

      Törlés
  4. Nekem is a zserbó jutott az eszembe ahogy ránéztem! Nagyon guszta. Most már csak azt kéne tudnom hogy mihez hasonlit a rahát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm!
      A rahát kockákra vágott, porcukorba forgatott, különböző színű és ízesítésű, kemény zselés cukorhoz hasonló állagú édesség. Más néven török csemege, vagy szultánkenyér.

      Törlés
  5. Ez a süti nagyon finom lehet. Régen ettem én is raháttal töltött sütit. elő kéne szedni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aleda, finom így a süti, de tervezem megsütni a csak lekvárosat. Én szeretem a rahátos sütiket, ez az egyik, amit biztos, hozunk otthonról:-)

      Törlés
  6. A zserbó az egyik nagy kedvencem és bár ezt a sütit egyáltalán nem ismertem (nem is hallottam róla), de ha az íze hasonlít a zserbóéra, akkor biztosan finom. Már csak azért is szeretném megkóstolni, mert a rahát egy teljesen ismeretlen dolog a számomra, de felkeltette az érdeklődésemet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tünde, megfontolom, hogy rahátkereskedést nyissak:-) Mert annyian nem ismeritek, de ha megkóstolnátok, főleg a vele töltött sütiket, biztos megszeretnétek!

      Törlés
  7. Nem ismerem ezt a sütit (bár Aledánál láttam a hasonlót). Azt hiszem ez nálunk nagy kedvenc lenne!! Nagyon jól néz ki. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, csalódást biztos nem okozna. Rahát nélkül is finom lehet, két réteg lekvárral s egy réteg dióval.

      Törlés
  8. Csodás lett a sütid, nagyon érted a módját, hogy kell finomakat sütni! Rahátot Torockóról szoktunk hozni, most nyáron sajnos nem volt, így most nekem nincs. Nagyon finom, én szeretem, főleg kifliket szoktam tölteni vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin!
      Látszik, hogy Erdély-járók vagytok:-) Azt tapasztaltam, hogy nem mindig s nem mindenhol kapni ott sem rahátot. Régen tele voltak vele a boltok, lehetett csomagoltat is venni meg kimértet is. Kifliben is finom, de apróra vágva kalács töltelékeként még jobb!

      Törlés
  9. "Csinos" lett az új háttered :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm újra:-)
      Az előző, pöttyös bögrés háttér nagyon tetszett, de a blogon sehogy sem bírtam megbarátkozni vele. Túl sok volt, zsúfoltnak tűnt. Így szellősebb, s talán ez tartósabb lesz:-)

      Törlés
  10. Hogy milyen jól néz ki ez a sütid! Viszem ezt is:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, köszönöm! Örülök, hogy tetszik, sok sikert hozzá!

      Törlés
  11. Hallottam már ezt a nevet, nagyon érdekes. Ha hasonlít a zserbóra, akkor már rossz nem lehet:) A szóellenőrzés már engem is nagyon kiakaszt, ma volt egy blog, ahol ötször kellett megpróbálnom, pedig még elég jó a szemem. A blogod új arculata is klassz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm!
      Aleda sütött ilyen néven sütit, az övé csak lekvárral volt töltve. Úgy is fincsi lehet, de így is az:-)

      Törlés