2012. augusztus 24., péntek

Krumplis-túrós szelet

Évekkel ezelőtt Anyukámtól kaptam a receptet. Akkor el is készítettem, inkább kíváncsiságból, mert számomra a krumpli édes süti töltelékeként nem sok jót ígért. De kellemes meglepetés volt: nagyon finom, nem is érződik benne a krumpli.
Múlt hét végén a receptes füzetemet nézegettem, s mivel 4 főtt krumpli várt sorsára a hűtőben ( a gyerekeknek megígért krumplis tésztához soknak bizonyult a főtt krumpli), házi túró is szerepelt a nyaralást követően alaposan lecsappant élelmiszerkészletben, nekiláttam.
Elkészülte után a család meg nekilátott eltüntetni a nagy tepsi sütit. Tényleg meglepően finom:-)


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 7 dkg cukor
  • 2 tojássárga
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • tejföl (kb. 1 dl)
A töltelékhez:
  • 75 dkg tehéntúró
  • 4 közepes méretű főtt, kihűlt krumpli
  • 3 tojás sárgája
  • 15-20 dkg cukor (15-tel is elég édes volt)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 evőkanál gríz
  • 5 tojásfehérje
  • csipet só
Beszórni:
  • porcukor
Így készült:
A tésztához valókat összegyúrtam annyi tejföllel, hogy kemény, de ruganyos, nyújtható tésztát kapjunk. Míg elkészül a töltelék, pihentetjük.
A túrót áttörtem, a cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, tojások sárgájával átkevertem. Belereszeltem a krumplit a reszelő kis lyukú oldalán, a grízzel együtt a túróhoz kevertem.
Az 5 tojásfehérjét kemény habbá vertem a csipet sóval, óvatosan a túrókrémhez kevertem.
A tésztát kettéosztottam, egyiket tepsi méretűre nyújtottam. A legnagyobb tepsimbe, 38×28 cm méretűben sütöttem. A lapot a kenetlen tepsibe helyeztem, rásimítottam a túrókrémet. A másik kinyújtott lappal befedtem.
Előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
Kihűlés után porcukorral szórtam, szeleteltem. Azaz még ki sem hűlt teljesen:-)
Az eredeti recept kisebb tepsihez való, 25 dkg liszttel, a töltelékhez pedig 50 dkg túró és 3 krumpli kell. A többi hozzávaló mennyiségén nem változtattam.
De szerintem nem érdemes elaprózni, mert nagyon eteti magát!

14 megjegyzés:

  1. Nem kételkedem benne, hogy nagyon eteti magát, jól néz ki:)Már sütöttem krumplis csokis tortát, az is finom volt, ebben meg még túró is van:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm! A túró nálunk biztos siker, a krumpli cseppet sem vette el a varázsát:-)

      Törlés
  2. Ez az édes és krumpli párosítás nekem is mindig érdekesen hangzik (még a szilvás gombócnál is), de elhiszem, hogy nagyon finom lehet.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flóra, nekem lehiheted:-) Ha szereted a túrós pitét, ez sem okozhat csalódást.

      Törlés
  3. Nagyon guszta a sütid, számomra nem is oly meglepő, hogy finom, ugyanis nagyon annak látszik! :) Kíváncsivá tettél ezzel a krumplis tésztával! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszike:-) Szerintem nem okozhat csalódást ez a süti, főleg túrórajongóknak!

      Törlés
  4. Már a neve elolvasása után is összefutott a nyál a számban... :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)
      Gabriella, engem nem a neve, inkább a kíváncsiság késztetett a kipróbálására. De érdemes megsütni!

      Törlés
  5. Pont tegnap olvasgattam az egyik szakácskönyvem, amiben ez a süti szerepel. Mindig kissé kétkedve gondolok az ilyen burgonyás sütikre, mert nem tudom elképzelni, hogy a krumpli, mégis milyen ízt tesz hozzá. No, most, hogy nálatok nagyon ízlett, azt hiszem ki fogom majd próbálni. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, Te is szakácskönyveket olvasol? :-)))
      A krumpli meg az édes süti nálam sem szerepelnek egy lapon, de ennek a túrósnak nagyon jót tesz! Nincs krumpliíze, s jó puha lett tőle a töltelék. Sok sikert hozzá!

      Törlés
  6. Krupli van a szilvás gombóc tésztájában is és milyen finom. Ez a süti szerintem nálunk is nagy sikert aratna, nekem nem fura benne a krumpli. Vittem is a receptet!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, máris kíváncsi vagyok, nálatok milyen lesz a fogadtatása!

      Törlés
  7. Igazán izgalmas recept, tetszik!

    VálaszTörlés