Hagymatea

Úgy az oviban, mint az iskolában nagyon sok a beteg gyerkőc. Inkább múlt időben mondanám, mert a héten már szépen megugrott a létszám. No és nem is lenne igazi, ha az én gyerkőceim megúsznák. Szerencsére nem volt vészes az egész, se láz, se orrfolyás, csak makacs köhögés. Az is Leányzónál, Fiacskám egyelőre kemény gyerek. Gyógyszerekhez akkor nyúlok, ha Doktor néni felírja vagy javasolja, így házi szerekkel próbáltam kúrálni. Többek között hagymateával. Anyukámtól tanultam az elkészítését. Gyerekkorunkban mi is részesültünk belőle, s szerettük. Nem úgy Leányzóm. Nem volt elragadtatva tőle, de itta, itta. Hogy használt-e? Még mindig köhécsel, lassan egy hete, de már közel sem annyit. De a gyógyszertári köptetőkkel sem volt jobb tapasztalatom.
Hozzávalók:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 l víz + 1 dl
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál méz
Így készült:
A hagymát megpucoltam, s néhányszor bevágva 1 l vízben feltettem főni. A forrástól számítva kis lángon 25-30 percig főztem, fedő alatt.
Közben a cukrot karamellizáltam. Mikor már az összes felolvadt, 1 dl vízzel felöntöttem, s addig főztem, míg feloldódott a cukor. 
A kész hagymafőzetet leszűrtem, s a karamellhez öntöttem.
Anyukám nem tett mézet bele, de én még belekavartam abból is egy evőkanállal, hogy hatékonyabb legyen.
Szerintem jó íze van, a karamell érezhető benne legjobban, bár utóízként ott a főtt hagyma is. Ráadásul jó édes lett, Hédikém pedig meglehetősen édesszájú. Most mégis húzta az orrát...
A cukrot így szoktam karamellizálni: egy evőkanálnyi vizet adok hozzá, ne locsogjon, csak éppen átnedvesítse. Időnként megkeverem, s mikor már az egész folyékony, nem darabos, de még szép világos (ha sötét, keserű lesz), felöntöm vízzel, s főzöm, míg feloldódik az egész. Így egyenletesebben pirul, mint víz nélkül. 

23 megjegyzés:

  1. Ilyen csodaszerrel hamar meggyógyul a lány. Én is házi szerekkel kúrálom magunkat. Hagymatea és sós vizes gargarizálás mindig bejön:) Jobbulást a leányzónak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, Janka! A sós vizet még nem próbáltuk, legközelebb azt is bevetem, hátha gyorsabb lesz a gyógyulás.

      Törlés
  2. Hagymatea?! Hát, nem tudom, hogy bírnám-e inni?? :S Hallottam már a jótékony hatásáról. Viszont ami nálunk tényleg bevált: meleg- mézes tej este. Amilyen melegen meg bírja inni a gyerek, aztán zsupsz az ágyba. Izzadni. Nálunk a lányomnak simán csillapítja, megkockáztatom- megszünteti az éjszakai köhögését. Jobbulást kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, Hédi is húzta az orrát, de megitta. Inkább, mint gyógyszert...
      Köszönöm a mézes tej ötletét, azt szereti is a Leányzó. Holnap adok is neki, jó forrón, ahogy mondtad.

      Törlés
  3. Gyerekkoromban én is sokszor ittam, kissé furcsa volt az illata, de megittam! A gyerkőceim is szerették egy bizonyos ideig, aztán már nem ! Most ők is mindketten köhécselnek, de nem vészes. a mézes tej gyógyhatásáról még nem is hallottam. Holnap én is kipróbálom! Ádámról tudom, hogy szereti, Anett....majd kiderül! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nincs rossz emlékem a hagymateával kapcsolatban, szívesen ittuk.
      Tesztelted a mézes tejet? Bevált? Én nem tudom, hogy az, vagy más hatott, de már nem köhög leányzó.

      Törlés
  4. Erről hallottam, de soha nem készítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyike a mifelénk használatos házi szereknek. Az biztos, hogy nem árt!

      Törlés
  5. Hallottam róla, de nem próbáltam. Biztosan segít ez is.
    Nálunk is sok a beteg gyerek, a nagyobbik bírja, a kicsi néha köhög, főleg este jön rá. Ilyenkor kamillateát párologtatok a szobában, meleg mézes teát kortyolgat. Szoktam adni egy-egy korty házi fenyőszirupot és minden nap C vitamint.Szereti szopogatni is, de ilyenkor több kell a szervezetnek.
    Még nem maradtunk ki betegség miatt az oviból:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, a köhögés elmúlt, vagy ettől, vagy mástól, vagy magától:-)
      Jó az immunrendszerük a gyerekeidnek, látszik, hogy gondoskodsz róla. Nálunk nincs olyan gyerek az oviban, aki soha ne lett volna beteg! Ezt a náthaszezont is csak néhányuk úszta meg.

      Törlés
    2. Köszönöm, hogy megosztottad a nálatok bevált gyógymódokat, mindig tanul az ember valami újat!

      Törlés
  6. Jobbulást a leányzónak! Az jó, hogy ilyen könnyen megúsztátok, gondolom nem kell hiányoznia az iskolából. Mi szerencsére idáig megúsztuk az influenzát :)
    Biztos segít ez a főzet, a régi jól bevált dolgok sokszor többet használnak, mint a méregdrága gyógyszertáriak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin, már teljesen jól van! Egy nap maradt itthon, osztályfőnöke tanácsára pihent egy kicsit. Az influenzát mi is megúsztuk, csak kis náthát szereztünk be. De hát az kötelező kelléke a télnek:-)

      Törlés
  7. A hétvégén unokámnak is elkészítettem a hagymateát mézzel, de sajnos egy korty után nem tudtam többet rábeszélni hogy igyon bár még csak 3 éves. Megkóstoltam nekem ízlett. A langyos sós vizes gargalizálást javaslom saját magamon tapasztaltam nagyon jó. Unokám itt hagyott kicsi bacit nagyon fájt a torkom alig tudtam nyelni, sokat gargalizáltam és nem tudom ismered-e azt a kicsi kínai balzsamot azzal kenegettem a torkom és már rendbejött teljesen. Leánykádnak mielőbbi gyógyulást kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönjük, Hédi már teljesen jól van!
      Köszönöm a tanácsokat. A sós vizes gargalizálást még nem vetettük be, a gyerekeket nem is tudnám rávenni, mint ahogy az Unokádnak sem ízlett a hagymatea. A balzsamot ismerem, régen mindig volt belőle, de elfelejtődött. Fejfájásnál vetettük be gyakran.

      Törlés
  8. Biztosan nagyon hatásos, ha megbetegednék, biztosan kipróbálnám, a gyógyszertári dolgokban annyira nem bízok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, inkább, mint a gyógyszert. Persze egy egyszerű náthára, súlyosabb estben inkább doktor néni...

      Törlés
  9. Én is próbáltam már a hagymateát, és nálunk is bevált.Jobbulást kívánok a kislányodnak!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, köszi, már jól is van a Leányzó:-)

      Törlés
  10. Jó, hogy bejegyezted, még soha nem hallottam róla, de mentem a receptet, ígéretes, tényleg hasznos lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, szerintem érdemes ezeket a nagymama-korabeli praktikákat megőrizni. Szükség esetén bevethető.

      Törlés
  11. Brrr...én mindig is utáltam az ízét,de tény,hogy alkalmazom, mert sokkal hatásosabb mint bármelyik gyógyszer! jobbulást :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, a gyógyszerek sem finomak, ezzel győztem meg Hédit is. Köszönjük, azóta már rendbe jött:-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...