Hagymás-szalonnás pogácsa

Vettem ki egy kis szabadságot a blogon, így az elmúlt több mint egy hétben nem írtam, nem látogattam kedvenc blogjaimat. Tegnapelőtt a keserűség ide hajtott, így mégiscsak jelent valamit ez a blog számomra:-) (Meg is érte kiönteni a szívem, sok vigasztaló szót kaptam, köszönöm szépen Nektek őket!)
A konyhában mindeközben nem tétlenkedtem, így tetemes közzétenni való gyűlt össze. Habár sosem tudom tartani a blogon a lépést a konyhai ténykedésekkel.
Ez a pogácsa a múlt héten sült. Szoktam sütni hagymás-szalonnás kenyeret (gépben), egyik kedvenc. Innen jött az ötlet, hogy pogácsához is illene ilyen ízesítés. Nem tévedtem!
Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg zsír
  • 2 teáskanál só
  • 2 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 nagy fej hagyma
  • 15 dkg-nyi kolozsvári szalonna
  • 2 tojás
  • tejföl
  • 1 tojássárga + 1 evőkanál tej lekenni
Így készült:
A hagymát apróra vágtam, a zsírból elvettem egy evőkanálnyit, a sóból is tettem hozzá, s puhára pároltam.
A húsos szalonnát apróra vágtam, kevés zsíron kisütöttem.
A tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet elvegyítettem a sóval, hozzáadtam a puha zsírt, elmorzsoltam. Hozzáadtam a langyosra hűlt hagymát és szalonnadarabkákat, elvegyítettem. Hozzáadtam a tojásokat, élesztős tejet, összegyúrtam. Annyi tejfölt adtam hozzá, hogy összeálljon a tészta, dagasztható legyen. Nekem 1 evőkanálnyi kellett hozzá.
Megdagasztottam a tésztát, letakarva kelni hagytam.
Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét éles késsel bevagdostam. Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe rakosgattam.
A tojássárgát elkevertem a tejjel, lekentem a pogácsákat. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Kissé tömör, nem az a pihe-puha tésztájú pogácsa lett. De mindenkinek ízlett, s bár sok lett belőle, miután kóstolgattuk s mindenkit -magamat is beleértve- felpakoltam belőle, nem is maradt. 

22 megjegyzés:

  1. De jó lenne most ebből egy:)
    Olvastam a fiad esetét a másik blogon, tudom nem könnyű, én benne vagyok a tanűgyben, látom milyen fejetlen lábság van, és ezt látják a gyerekek is. De hátha jobb lesz egyszer, s remélem a fiadnak is sikerül a dolog, ahová szeretné:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, küldöm a pogit:-)
      Tudod, én már nem is reménykedek, hogy valaha jó irányban változik a tanügy. Otthon is tanítottam, így beleláttam abba a rendszerbe is, itt is van alkalmam belepillantani. Igazság az nincs, az odaát van:-)
      Hogy sikerül-e neki? Nagyon kétséges... De majd beszámolok!

      Törlés
  2. Nagy öröm az hidd el, hogy még a legnehezebb pillanatokban is van egy olyan hobbid, ami felé fordulhatsz kikapcsolódásképp és még vigaszra is találsz! És mindeközben a család is jóllakik...;-) Teli hassal pedig könnyebb terveket szőni és együtt gondolkodni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, ez így van:-) S nemcsak a sütés és írás okoz örömet, általatok még vigasztalásban is van részem. Köszönöm!

      Törlés
  3. Tegnap előtt sütöttem burgonyás pogit...a lányaim imádják rágcsálni" mint a kis egerek...de azt hiszem ezt is ki kell próbálni, mert nagyon guszta! Köszi a receptet!
    Hát igen nehéz lépést tartani a konyhában történtekkel...én mindig akkor jövök rá, hogy nem fényképeztem le, amikor már képet sem lehet kattintani...megrohamoznak és türelmetlenek. Azonnal tálalni kell...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flóra, sok sikert hozzá! Nálunk is mindig sikere van a pogiknak, de ha nem lenne, akkor én falnám fel az összeset:-) Szeretem őket!
      Nekem sem sikerül mindig lefotózni a süteményeimet:-) Kedvenc sztorim, mikor az oviból hazaérve az utolsó néhány szeletet tányérra rendeztem, s mire előkerítettem a fényképezőgépet, Fiam megdézsmálta. De sebaj, ilyenkor legalább újra kell sütni a fotó érdekében:-)

      Törlés
  4. Isteni lehet ez pogi, mi most nagyon rá vagyunk kattanva ezekre:) Nem jártam erre jó ideje, most olvastam a fiadról, sajnálom, remélem minden jóra fordul és sikerül a fiadnak minden terve, ez a rendszer szerintem régen rossz. Legyen azért szép hétvégétek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm!
      Én is jó ideig szüneteltettem a blogozást, pihentem s elmélkedtem.
      Köszönöm a jókívánságot, én is bízom benne! Ez a rendszer működik jó ideje, de a sorozatos igen alacsony átlageredmények rá kéne már ébresszék a nagyokat, hogy valahol sántít valami.

      Törlés
  5. szupiszupi
    gyere látogass el az új blogomra:

    http://recept-tura.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ibolya, köszike:-)
      Mindjárt át is nézek hozzád!

      Törlés
  6. Nagyon szépre sikerültek, én is szívesen vennék most belőle egyet :) vagy kettőt :)

    VálaszTörlés
  7. Hagymával és szalonnával még nem sütöttem pogácsát, de a tieid nagyon szépek lettek, viszem az ötletet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hannka, még én sem, de érdemes volt, a nem csak a megszokott ízek kedvelőinek merem ajánlani!

      Törlés
  8. Tartalmasok az ilyen típusú pogácsák, mi is szeretjük! :-)

    VálaszTörlés
  9. Milyen régen tervezem egy ilyen hagymás pogi elkészítését! Köszi az ötletet és a receptet:))Biztos, hogy nagyon finom volt!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, én is dédelgettem jó ideig, mire megvalósult a terv. Finom volt, jöhet az ismétlés!
      Nagyon szívesen:-)

      Törlés
  10. Rajongok a pogácsákért, ez valami mennyei ahogy kinéz...:)

    VálaszTörlés
  11. Én még nem készítettem hagymás-szalonnás pogit, pedig régóta játszom a gondolatával, mert annyiféle pogácsám van már... Finom, tetszik a recept.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, köszönöm! No, én kipróbáltam, s láss bátran Te is hozzá a gondolat megvalósításához, mert finom a végeredmény!

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...