Ribizlis szeszély

Egyik gyümölcs érik a másik után. Amint a kezem közé kerül egy újabb, máris azon töröm a fejem, milyen süti készüljön belőle. A hétvégére is cseresznyéset akartam, de mára annyira tönkrement a fél tál gyümölcs, hogy egy maréknyit tudtam kimenteni belőle. Biztos a sok eső nem tetszett neki.
Miután belaktuk a házat, telket, vettünk három ribizlitőt: egy pirosat, egy sárgát, egy feketét. Amikor teremni is kezdett, kiderült, hogy sárga helyett is pirosat kaptunk. De mégis van benne valami jó, mert ez hamarabb érik. Míg a másik éppen kezd pirulni, ez már gyönyörű mélyvörösre érett. Ebből szedtem a mai sütibe.


Hozzávalók:
A laphoz:

  • 5 tojás sárgája
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2,2 dl tej
A tetejére:
  • kis üveg lekvár (eper vagy ribizli)
  • 7 tojás fehérje
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 15-20 dkg ribizli
Így készült:
A tojássárgákat, a cukrot, puha vajat, vaníliás cukrot, citromhéjat habosra kevertem. A sütőport elkevertem a liszttel. A tejjel váltakozva hozzáadtam a masszához. Alaposan elkevertem, majd kikent tepsibe simítottam.
180 fokra előmelegített sütőbe tettem.
A ribizlit megmostam, leszedtem a száráról, szűrőbe tettem, hogy lecsepegjen.
Míg sült a tészta, felvertem a fehérjét. Előbb a csipet sóval, majd a cukorral keményre vertem. Hozzáadtam a ribizlit.
A megsült tésztát (tűpróbával ellenőröztem) kivettem a sütőből, rákentem a lekvárt, majd erre simítottam a habot. 120 fokra visszavettem a hőmérsékletet, visszatettem a sütit. Addig hagytam benn, míg a hab a tetején enyhén pirulni kezdett.


A sütihez elég az 5 fehérje is, akkor kevesebb cukor kell, 15 dkg elég. De nekem volt 2 maradék fehérjém, azt is hozzátettem, így még magasabb lett a hab.
(Recept forrása: Receptözön, 2013/6. Persze kisebb változtatáson esett át a süti, picit több liszt és vaj került bele.)

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ezzel a szép magas habbal! Ennivalóan finom lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Igen, finom, jó puha a tésztája és még ott az édes-savanykás hab.

      Törlés
  2. Nagyon szép, imádom a ribizlit. De jó neked hogy csak kimégy a kertbe és leszeded:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! Bizony jó egy kis kert. Én mindig kertes házban éltem, s nagyon hiányozna, ha nem lenne kis virágoskert, zöldséges körülöttem.

      Törlés
  3. Nagyon jó ötlet ezt a finom süteményt ribizlivel dúsítani! Édesanya készített mindig női szeszélyt, imádtuk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Tünde! Finom benne a ribizli, kissé savanykás lesz tőle. Úgy lenne az igazi, ha a lekvár is ribizli lenne, de ott volt megkezdve egy eper, azt kentem rá.

      Törlés
  4. Úgy szeretem a ribizlit a savanykásságával én is:) Csodaszép lett a sütid.)

    VálaszTörlés
  5. Hú, ez nagyon jól néz ki! Szerencsés vagy, hogy van saját ribizlid, gyümölcsöd. A piacon nézegettem, de méregdrága.

    VálaszTörlés
  6. Már megint micsoda finomság készült nálad :))
    Isteni lehetett!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néz ki, külön jó benne a ribizli:) Nálunk a friss gyümölcs is elfogy, de én is szeretem az ilyen sütiket. Még mindig nem tudom miért női szeszély a neve:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta sütemény, üdítően finom lehet a savanykás ribizlivel! :)

    VálaszTörlés
  9. Hát ez valami fenomális! Hú, de guszta sütit készítettél, és olyan szépen szeletelted! Nagyon sok finomságot hozol mostanában...

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...