Juhtúrós rudak

Vagy csavarok?
 Ez is húsvétra készült. Mert a sós rágcsa kötelező kellék. Hédi zsíros pogácsát kért, az is készült, egy része sajttal, másik része köménymaggal szórva. Meg sós stanglit, hát abból ez lett. Hogy ne csak sima rudak legyenek, kenés, szórás és szabdalás után csavartam egyet rajtuk. Estére már csak ez hiányzott a hátamnak, de ha már belefogtam, az összesen tekertem egyet. 



Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 25 dkg zsír
  • 35 dkg juhtúró
  • 2,5 teáskanál só
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 tojás lekenni
  • magok beszórni
Így készült:
A zsírt, margarint, sót elmorzsoltam a liszttel. Hozzáadtam a juhtúrót, tejet, összegyúrtam. Mivel keménynek találtam, tejfölt is adtam hozzá. A sóssága, illetve a keménysége függ a juhtúrótól, ezért érdemes megkóstolni  is a tésztát, elég sós-e. 
1-2 órai pihentetést követően kinyújtottam, felvert tojással lekentem, magokkal -mákkal, lenmaggal, szezámmal- beszórtam. Derelyemetszővel nagyjából egyforma rudakat vágtam belőlük, megcsavartam, majd tepsibe helyeztem. 
180 fokos sütőben kisütöttem őket. Ne maradjanak túl világosak, mert akkor lesz jó roppanós, ha pirulásig sül.
Ezekről a sósakról azt állítják, hogy sokáig jó roppanósak maradnak. Most igazolni is tudom. Mivel mindkét sós süti 1-1 kg lisztből készült, jó sok lett belőlük, s még egy hét után is van néhány darab belőlük. S még most is ugyanolyan finomak. Nekem a zsíros ízlett jobban, Férjem a juhtúróst válogatta inkább. A gyerekek meg... inkább a csokitojásokra jártak rá:-)

4 megjegyzés:

  1. Bizony én is a juhtúrósra szavaznék, szeretem a juhtúrós sós nasikat! :) Helyesek lettek így, megcsavarva! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Hankka! Én is szeretem a juhtúrósat, de a sajtosat még jobban, a zsíros pogácsa pedig finoman sajtos, omlós-ropogós.

      Törlés
  2. Jó ötlet ez a csavarás, szépek lettek! Én az ecetes sós rudadat sütöttem meg, de tettem egy kis zsírt is hozzá. Finom lett nagyon! Omlósabb lesz a zsírtól.

    VálaszTörlés
  3. Ipari mennyiséget sütöttél! Ez nálunk is fogyna! :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...