2014. április 5., szombat

Zsíros pogácsa

Újabb szünet, de itt vagyok:-) Próbálok felülkerekedni a fáradtságon, de az utóbbi időben többnyire ő győz, s aludni küld számítógépezés helyett. A sütésről nem tud lebeszélni, annyira fáradt nem lehetek:-) Így gyűlnek és gyűlnek a receptek. A nyári kényszerszabadságot majd kihasználom, s bepótolom a sok mulasztást.
Folytatom a legutóbbi sütős nap termékével. Egyik gyerekem a fővárosban mozizott, a másik osztálytársánál töltötte a péntek délutánt és szombat délelőttöt, persze bulizással fűszerezve. S ha már útra keltek, el nem engedtem őket sütemény nélkül. Lányom zsíros pogácsát rendelt, hát az (is) készült. Nem is akadékoskodtam, mivel én is nagyon szeretem ezt az omlós, sokáig -legalábbis elméletileg- elálló apró harapnivalót!


Hozzávalók:

  • 110 dkg liszt
  • 50 dkg zsír
  • 2,5 teáskanál só
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 3 tojássárga
  • 25 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 tojás és szezámmag a tetejére
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót elmorzsoltam a lágy zsírral. Már ekkor szinte összeállt a tészta. Hozzáadtam a reszelt sajtot, tojássárgákat, élesztős tejet s összegyúrtam. Pont jó lett az állaga -keménynek, de formázhatónak kell lennie-, így nem is került bele az odakészített tejfölből, de szükség szerint lehet tenni bele.
A tésztát jól megdagasztottam, majd letakarva hagytam pihenni egy órányit. 
Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam, apró pogácsaszaggatóval kiszúrtam, tepsibe rakosgattam. 
Lekentem a felvert tojással, szezámmaggal szórtam be.
185 fokos sütőben szép pirosra sütöttem. Fontos, hogy jól megpiruljon, mert így lesz igazán omlós-ropogós.
Mivel a tojások fehérje megmaradt, valami édeset is kellett süssek, amihez felhasználhatom:-) Következik az is!

8 megjegyzés:

  1. Milyen kis csinos pogácsák. :) Épp vacsora előtt állok, úgyhogy most különösen jól jönnek az ilyen sós nézegetni valók - nagyon éhes vagyok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Gabriella! Jó étvágyat a vacsorához- a maihoz:-)

      Törlés
  2. Omlós, ropogós, de jó lehet!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, én szeretem, kedvenc pogácsám!

      Törlés
  3. Nagyon guszták lettek! Tetszik, hogy nem szokványos kör alakú pogikat készítettél :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon helyes kis pogik, a zsírtól biztosan nagyon finom omlósak! :)

    VálaszTörlés
  5. Én is mindig zsírt teszek a pogácsába, sokkal finomabb így. :)
    Kis mutatósak a lettek, milyen jó lenne pár darab most. :D

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is nyerő, jöhetne egy tállal:)

    VálaszTörlés