2014. április 6., vasárnap

Kókuszhabos citromos süti

Csak pogácsát akartam sütni, de a megmaradt három tojásfehérje belém bújtatta a kisördögöt, hogy süssek már valami édeset is! Valamit, amihez felhasználhatom a maradékot, ne már kelljen nyitogatni a mélyhűtő ajtaját:-)
Egy kezem ügyébe kerülő receptet átformáltam a célnak megfelelően. Citromos kevert tészta tetejére került a fölös fehérje, kókusszal dúsítva.


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 3 tojássárga
  • 3 púpos evőkanál tejföl
  • 1 citrom lereszelt héja és leve
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
A tetejére:
  • fél üveg lekvár
  • 6 tojásfehérje
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
Így készült:
A margarint mikróban megpuhítottam, majd a cukorral elkevertem. Hozzáadtam a tojássárgákat, alaposan elkevertem, majd a tejföl került bele és a citrom héja, leve.
A lisztet kimértem, elkevertem benne a sütőport és belevegyítettem a masszába. Alaposan elkevertem. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, 180 fokos sütőbe tettem.
Addig sütöttem, míg a teteje enyhén pirulni kezdett.
Közben a fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá vertem. Belekevertem a kókuszreszeléket.
Az elősütött tésztát megkentem lekvárral, majd rásimítottam a habot.
Visszatoltam a sütőbe. A hőfokot visszavettem 100 fokra, s addig hagytam még benn a sütit, míg a hab kissé megpirult.


Áfonyalekvárt használtam, de bármilyen savanykás lekvár megfelel.
Nem lehetett szépen szeletelni a sütit, mivel a kókuszhab meglehetősen morzsálódós lett. Talán elég lett volna fele mennyiség is belőle. No majd legközelebb. Ami feltehetően a következő évszázadban lesz, annyi süti várat még magára:-)

17 megjegyzés:

  1. Remek ízpárosítás, fincsi! :) Nagyon a szép tulipánod is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Csigabige! A tulipán nevében is:-) A kertemből van!

      Törlés
  2. Nagyon elegáns süti! Csodaszép formájú különleges tulipántod van :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vicuska! A tulipán hagymákat 2-3 éve kaptam, magam sem gondoltam, milyen szépségek lesznek belőlük. Több színű van, de a pirosak lettek igazán szépek, a többi nem díjazta az időjárást.

      Törlés
  3. Nagyon jól hasznosítottad a tojásfehérjét, szuper kis süti lett belőle! :) A tulipánok nekem is feltűntek, különlegesek! :)

    VálaszTörlés
  4. Még szerencse, hogy nem ragadtál le a pogácsánál :) Nagyon finom lett ez a süti és vétek lenne kevesebb krémmel elkészíteni, nyugodtan morzsálódjon csak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, én képes vagyok csak azért maradékot termelni, hogy még és még süthessek:-)
      Köszönöm!

      Törlés
  5. Nagyon jól néz ki, és milyen jó ötlet a felesleges fehérjék felhasználásához :-)
    Igazán guszta lett, és valószínűleg nagyon finom is, főleg így áfonyalekvárral
    A tulipánjaid nagyon szépek, gondolom a kertből valók :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin!
      Így van, tulipánok a kertből vannak. Egyik nyílik a másik után, így folyamatosan van, mit csodálni:-)

      Törlés
  6. Mindig jól jönnek az ilyen tojásfehérje hasznosító receptek. Nagyon finom sütit hoztál össze. :)

    VálaszTörlés
  7. Még jó, hogy megmaradt az a tojásfehérje. Másképp nem lett volna ilyen fincsi süti:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, azért nem volt ez teljesen véletlen:-)

      Törlés
  8. Hol jársz Gerdi, Húsvétra készülsz? Remélem minden oké! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, de aranyos vagy! Még húsvétra csak gondolatban készülök, még egy nap munka, aztán a tettek mezejére léphetek. Alig várom:-)
      Minden rendben, köszönöm az érdeklődést. Csak az idő egyre szűkösebb, főleg, ha közben hazaugrunk Zilahra is.

      Törlés
    2. Örülök, hogy minden rendben! Jó készülődést az ünnepre! :)

      Törlés