Egy kezem ügyébe kerülő receptet átformáltam a célnak megfelelően. Citromos kevert tészta tetejére került a fölös fehérje, kókusszal dúsítva.
A tésztához:
- 20 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 3 tojássárga
- 3 púpos evőkanál tejföl
- 1 citrom lereszelt héja és leve
- 35 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
A tetejére:
- fél üveg lekvár
- 6 tojásfehérje
- csipet só
- 20 dkg cukor
- 20 dkg kókuszreszelék
Így készült:
A margarint mikróban megpuhítottam, majd a cukorral elkevertem. Hozzáadtam a tojássárgákat, alaposan elkevertem, majd a tejföl került bele és a citrom héja, leve.
A lisztet kimértem, elkevertem benne a sütőport és belevegyítettem a masszába. Alaposan elkevertem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, 180 fokos sütőbe tettem.
Addig sütöttem, míg a teteje enyhén pirulni kezdett.
Közben a fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá vertem. Belekevertem a kókuszreszeléket.
Az elősütött tésztát megkentem lekvárral, majd rásimítottam a habot.
Visszatoltam a sütőbe. A hőfokot visszavettem 100 fokra, s addig hagytam még benn a sütit, míg a hab kissé megpirult.
Áfonyalekvárt használtam, de bármilyen savanykás lekvár megfelel.
Nem lehetett szépen szeletelni a sütit, mivel a kókuszhab meglehetősen morzsálódós lett. Talán elég lett volna fele mennyiség is belőle. No majd legközelebb. Ami feltehetően a következő évszázadban lesz, annyi süti várat még magára:-)
Remek ízpárosítás, fincsi! :) Nagyon a szép tulipánod is! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Csigabige! A tulipán nevében is:-) A kertemből van!
TörlésNagyon elegáns süti! Csodaszép formájú különleges tulipántod van :)
VálaszTörlésKöszönöm, Vicuska! A tulipán hagymákat 2-3 éve kaptam, magam sem gondoltam, milyen szépségek lesznek belőlük. Több színű van, de a pirosak lettek igazán szépek, a többi nem díjazta az időjárást.
TörlésNagyon jól hasznosítottad a tojásfehérjét, szuper kis süti lett belőle! :) A tulipánok nekem is feltűntek, különlegesek! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Hankka!
TörlésMég szerencse, hogy nem ragadtál le a pogácsánál :) Nagyon finom lett ez a süti és vétek lenne kevesebb krémmel elkészíteni, nyugodtan morzsálódjon csak :)
VálaszTörlésJanka, én képes vagyok csak azért maradékot termelni, hogy még és még süthessek:-)
TörlésKöszönöm!
Nagyon jól néz ki, és milyen jó ötlet a felesleges fehérjék felhasználásához :-)
VálaszTörlésIgazán guszta lett, és valószínűleg nagyon finom is, főleg így áfonyalekvárral
A tulipánjaid nagyon szépek, gondolom a kertből valók :-)
Köszönöm, Katalin!
TörlésÍgy van, tulipánok a kertből vannak. Egyik nyílik a másik után, így folyamatosan van, mit csodálni:-)
Mindig jól jönnek az ilyen tojásfehérje hasznosító receptek. Nagyon finom sütit hoztál össze. :)
VálaszTörlésKöszönöm, Okki!
TörlésMég jó, hogy megmaradt az a tojásfehérje. Másképp nem lett volna ilyen fincsi süti:)
VálaszTörlésHajni, azért nem volt ez teljesen véletlen:-)
TörlésHol jársz Gerdi, Húsvétra készülsz? Remélem minden oké! :)
VálaszTörlésZsuzsa, de aranyos vagy! Még húsvétra csak gondolatban készülök, még egy nap munka, aztán a tettek mezejére léphetek. Alig várom:-)
TörlésMinden rendben, köszönöm az érdeklődést. Csak az idő egyre szűkösebb, főleg, ha közben hazaugrunk Zilahra is.
Örülök, hogy minden rendben! Jó készülődést az ünnepre! :)
Törlés