2016. január 10., vasárnap

Túrós pite

Idén még nem sütöttem. Azaz egyszer lángost vacsira, de az gyakran készül. Tegnap délután aztán kenyeret dagasztottam, míg kelt, megsült a vacsi a sütőben, majd a sütihez való tésztát és tölteléket is előkészítettem, aztán a kenyér után az is ment pirulni.
Összegyűlt nagy adag házi túró, az adta az ötletet. Zsíros tésztát gyúrtam, ez a kedvenc pitealapom, az almás is így a legkelendőbb. Túrós töltelékkel is nagyon finom lett, főleg, hogy egy réteg sárgabaracklekvár is került bele, citromhéj helyett pedig narancshéj.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 16 dkg zsír
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 tojássárga
  • 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 70 dkg túró
  • 20 dkg cukor
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 3 evőkanál gríz
  • maréknyi mazsola
  • 3 tojásfehérje felverve
  • csipet só
  • sárgabaracklekvár
Így készült:
A tésztához a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, sót, sütőport összemorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojások sárgáját és egy evőkanál tejfölt. Összegyúrtam. Ha szükséges, túl kemény, morzsálódós a tészta, még lehet hozzá tenni tejfölt. Egy picikét én is tettem még.
A töltelékhez áttörtem a túrót, elkevertem a cukorral és narancshéjjal, grízzel, mazsolával. A fehérjéket csipet sóval felvertem, ezt is hozzákevertem.
A tésztát 2 részre osztottam. Egyiket tepsi méretű lappá nyújtottam, tepsibe helyeztem (én kibéleltem sütőpapírral), lekentem lekvárral, elsimítottam rajta a túrótölteléket. A másik lapot is kinyújtottam, ráhelyeztem a töltelékre.
180 fokos sütőben addig sült, míg a teteje szépen megpirult.
Kihűlés után szépen szeletelhető. De már langyosan is, mert nem volt türelmem megvárni, hogy teljesen kihűljön! :-)
Tálaláskor kevés vaníliás porcukrot szórtam rá. 

5 megjegyzés:

  1. Ezekkel az "extrákkal" nagyon finom lehetett :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az volt, vagyis még mindig finom, mert még van belőle egy kevés! :-)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki van nekem is egy még édesanyámtól való tészta receptem ami hasonló de lehet hogy most hétvégén kipróbálom a tiédet! Lehet hogy én citromhéjjal , de ez már részletkérdés:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! Sok sikert hozzá! Biztos az Anyukád receptje is nagyon jó, hisz azok csak jók lehetnek. :-) Én is többnyire citromhéjjal és vaníliával ízesítem a túrót, most kicsit változtattam a szokásoson. Így is finom!

      Törlés