Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- csipet só
- 15 dkg zsír
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1 üveg sárgabaracklekvár
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg őrölt mák
- 24 dkg cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- maréknyi mazsola
- 1 kg alma
- fahéj
Így készült:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttattam.
A lisztet, csipet sót, cukrot elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojást, élesztős tejet, s annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta, de ne legyen túl kemény sem. Megdagasztottam, majd pihenni hagytam.
Közben elkészítettem a töltelékeket: az almát megmostam, lereszeltem, elkevertem 8 dkg cukorral, fahéjjal. A darált diót szintén 8 dkg cukorral és a mazsolával kevertem el. A mákhoz is került 8 dkg cukor és citromhéj.
A tésztát 4 részre osztottam.
Az elsőt tepsi méretűre nyújtottam, kikent tepsibe tettem. Megkentem vékonyan lekvárral, rásimítottam az almát. Erre került a következő lap. Megszurkáltam villával, lekentem lekvárral, rászórtam a mákot, elsimítottam, hogy egyenletesen legyen. A következő lapot is kinyújtottam, megszurkáltam, lekvárral kentem, dióval borítottam. Befedtem az utolsó lappal, ezt is megszurkáltam villával.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
Nagyon guszták lettek! Gondolom gyorsan fogyott :-)
VálaszTörlésÉn is csak egyszer csináltam még, úgy emlékszem elég sok munka volt vele, de nagyon ízlett :-)
Az enyém ilyen volt:
http://katalin-konyha.blogspot.hu/2013/02/flodni.html
Az egyik nagy kedvencem! Évek óta tervezgetem az elkészítését, időnként előveszem a receptet, de aztán halogatom, mert melós az elkészítése. Nagyon guszta lett Gerdi!
VálaszTörlésMég soha nem ettem és nem készítettem flódnit, de már nagyon rég tervbe van véve. Nagyon guszta lett, meghoztad a kedvem az elkészítésére. :)
VálaszTörlés