2016. január 7., csütörtök

Pöttyös gesztenyés szelet

Valami mást terveztem, macerásabbat, de mire rákerült a sor, csak túl szerettem volna lenni a konyhai roboton. Így leegyszerűsítettem: csak egymásra raktam a két kisütött piskótát, közé a krémet és a "pöttyöket".
Ritkán sütök gesztenyéset, pedig én szeretem a vele készült sütiket. A család többi tagja kevésbé. Így inkább az én kedvemre tettem. De két szeletnél többet nem ettem belőle. Nem azért, mert nem lett finom, hanem mert túl sok volt a sütiből. Mindenféléből. Most már úgy érzem, bírnék enni belőle! :-)

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 2 × 4 tojás
  • 2× 1 csipet só
  • 2× 2 evőkanál víz
  • 2× fél csomag sütőpor
  • 2× 1 evőkanál kakaó
  • 2× 6 evőkanál liszt
  • 2× 6 evőkanál cukor
A krémhez:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag gesztenyemassza (25 dkg)
A "pöttyökhöz":
  • 1 csomag gesztenyemassza
  • 10 dkg darált keksz
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 dl tej
A tetejére:
  • 14 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj
Így készült:
A két piskótát külön-külön kikavartam: a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét 3 evőkanál cukorral és csipet sóval felvertem, a sárgákat a többi cukorral és sütőporral habosra kavartam. Hozzáadtam a kakaót és vizet, elkevertem, majd a fehérjehabot és kanalanként hozzákevertem a 6 evőkanál lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (28 × 36 cm-es) simítottam a masszát, 175 fokon kisütöttem.
Míg sült az első, megkavartam a másodikat, majd az került a sütőbe.
A krémhez előbb a pudingokat főztem meg a 6 dl tejben. Hagytam kihűlni, közben gyakran megkavartam.
A vajat a cukorral elkevertem, kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot, végül a gesztenyemasszát.
A másik csomag gesztenyét elkevertem a darált keksszel, kakaóval és tejjel. Keménynek találtam, ezért még pici tejet gyúrtam bele. A lényeg, hogy rudakká sodorható massza legyen belőle. Kisujjnyi rudakat sodortam belőle.
A krém felét rákentem egyik piskótára, kiraktam a barna gesztenyerudakkal, rákentem a krém másik felét és beborítottam a második piskótalappal.
A csokit az olajjal gőz fölött felolvasztottam és bevontam vele a sütit.
A pöttyöknek szánt masszából maradt, sűrűbben kellett volna pakolni egymás mellé a rudakat. De már nem volt kedvem átvariálni. 
Úgy kell majd szeletelni, hogy az oldala pöttyös legyen. 
Most hogy így elnézem, tényleg szívesen ennék belőle! :-)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon látványos, szuperül néz ki. :-) BUÉK, ha még nem kívántam volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Zsuzsa! :-)
      Nektek is boldog új évet kívánok!

      Törlés
  2. Nagyon tetszik ez a gesztenyés változat (is). Én gesztenye nélkül csináltam már, de ezt is sorra kerítem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, örülök, hogy elnyerte a tetszésedet! Sok sikert hozzá, biztos ízleni fog gesztenyésen is!

      Törlés
  3. Nekem is tetszik! :) Szeretem a gesztenyés sütiket. :)

    VálaszTörlés