2014. február 11., kedd

Rakott fasírt

Töltött káposztának készült, ez lett belőle:-)
Előkészítve várta a darált hús meg a káposzta, hogy ebéd lesz belőle. Csakhogy meggyőződésem ellenére a kamrában egy szem rizst sem találtam. Felvetettem, hogy árpakásával helyettesítem, de a gyerekek nagy egyetértésben lefújták az ötletet. Márpedig ebédet kellett készíteni! A darált hús adott volt, hát legyen fasírt. Azt mindenki szereti. De nehogy már olyan hétköznapira gömbölyített, legyen másmilyen. Első ötlet a muffintepsi felhasználása volt, de gyorsabb megoldásnak tűnt a következő szikra: kis tepsibe rétegezem ezzel-azzal. Találtam is a hűtőben ezt-azt, főztem néhány tojást, összeraktam, a sütő pedig tette a dolgát.
Hozzávalók:

  • 60 dkg darált hús
  • 3 nyers+ 5 főtt tojás
  • só, bors, paprika
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg morzsa 
  • 1 dl víz
  • 10 dkg lapkasajt
  • 15-20 dkg kolbász
Így készült:
A darált húst, fűszereket, préselt fokhagymát, nyers tojást, morzsát, vizet (vagy beáztatott, kicsavart szikkadt kenyeret) tálba tettem, összegyúrtam.
3 részre osztottam. Mindegyiket kevés olajjal megkent alufólián a tepsi méretére igazgattam.
Az elsőt tepsibe tettem, rátettem a lapkasajtot, rákarikáztam a főtt tojásokat. Erre tettem a második fasírtlapot, ezt befedtem a felkarikázott kolbásszal, rátettem a harmadik lapot.
Előmelegített sütőben addig sült, míg megpirult a teteje.
Savanyúságot ettünk hozzá, s tarhonyát. 
Elég gyakran készítek fasírtot, leggyakrabban hagyományosan, olajban -ez a gyakoribb- vagy tepsiben.  De egyben, sütőben sütve, tojással vagy sajttal, csirkemájjal, zöldségekkel töltve is. Mindenképpen szeretjük. A masszája sem mindig ugyanígy készül, időnként teszek hozzá krumplit, gombát, vagy másképp fűszerezem... szóval ezerféleképpen készülhet.

28 megjegyzés:

  1. Kukoricadarával is jó (lett volna) a töltött káposzta, de ez az ötletes átalakulás is nyerő :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, köszönöm, köszönöm! Hogy ez nem jutott eszembe, pedig Anyukám régen készített kukoricadarás töltött káposztát, s finom volt! Pótoltam a rizshiányt, de annak ellenére fogok készíteni kukoricadarásat.

      Törlés
  2. Jó ötlet és főleg azt értékelem, hogy nem rúdat készítettél :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Martinelli! Én a rúd formájút is szeretem:-)

      Törlés
  3. Nagyon kreatívan megoldottad :) Szívesen falatoznék belőle :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ötlet volt, finom lehetett és dekoratív is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm! Finom is volt, meg más, mint a megszokott.

      Törlés
  5. Istenem milyen finom lehet muszai ki probalnom,jaj de finom gratulalok,nagyon jo otlet,puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aneta, úgy szeretem a lelkesedésed:-) Köszönöm! Teljesen feldob, sok puszi érte Neked!

      Törlés
    2. Koszonom a szep szavakat,en mesze vagyok az en hazam-tol,Portugalia-ban es mindeg mikor akarok kesziteni valami finomsagot tudom hova kel jojek,ide,itt mindeg meg talalok mindent amit akarok ezert nagyon szepen koszonok minden egjes receptet,puszi

      Törlés
    3. Aneta, nagyon szívesen! Örömmel tölt el, ha valakinek tudok segíteni, ötletet adni.
      Mi csak egy határon jöttünk át, de így is örök a honvágy, hát még olyan messziről... Gondolom, nem gyakran jártok haza. Így legalább a hazai ízek pótolhatják az otthont...

      Törlés
  6. Imádom a Stefánia szeletet, így ez a változat is tuti bejönne. Mentettem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, sok sikert hozzá! Örülök, hogy tetszik:-)

      Törlés
  7. Biztosan nagyon finom lett volna a töltött káposztád is, de ez a rakott fasírt is irtó guszta lett! :) Nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm! Töltött káposzta azóta sem készült:-)

      Törlés
  8. Nagyon ötletes! Biztos finom lehet! :) Viszem a receptet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csigabige, köszönöm! Sok sikert hozzá!

      Törlés
  9. Kreatív vagy, nagyon jól sikerült:) Legalább nem mindig ugyanaz az unalmas fasírt van, én szoktam tekercset is készíteni belőle:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm! Így van, kell a változatosság:-) Bár én nem bírnám megunni a gömbölyű fasírtot sem...

      Törlés
  10. Találékony és ügyes vagy nagyon! Újdonságot tálaltál a családnak. Fasírt más formában:)

    VálaszTörlés
  11. Remek kis "töltött káposzta" lett belőle, nagyon kreatív vagy főzés- sütés terén, de ezt már számtalanszor bizonyítottad! :) Kellemes hétvégét Nektek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, nagyon köszönöm! Mire ideérek, már meg is volt a kellemes hétvége... s holnap megint hétfő. Így Neked kellemes hetet kívánok:-)

      Törlés
  12. Sokszor vagyok Én is úgy, hogy elhatározom, hogy mit főzök és másképp alakul. Nagyon fnom lehetett! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli, köszönöm! Az még a jobbik eset, ha elhatározom előre, hogy mit sütök-főzök:-) Nem egyszer ebédkészítés előtt tanakodok, hogy akkor most mit is főzzek. Ilyenkor persze a kamra tartalma dönt:-)

      Törlés
  13. Nem tudok tőle szabadulni :-) Visszajöttem megnézni, hogy kell készíteni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli, megmosolyogtattál:-) Örülök, hogy ennyire tetszik:-) Sok sikert hozzá, remélem, Nektek is ízleni fog!

      Törlés