Férjem, miközben én a konyhában tüsténkedtem, bedugta az orrát, s megkérdezte, mit sütök. Az intelligens krémes elnevezés hallatán szabályosan röhögni kezdett. Igaza van, hát nem jobban hangzik a sült madártej? Az összetevői, sütés előtti állaga amúgy is arra emlékeztet.
Elkészült, megsült, tökéletes nem lett, de nagyon finom. Majd menet közben írom a tapasztalataimat.
- 8 nagy tojás
- 20 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- 4 csomag vaníliás cukor
- 9 evőkanál liszt
- 1 l tej
- csipet só
- porcukor beszórni
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat a cukor felével, vaníliás cukrokkal habosra kevertem. Ekkor hozzáadtam a puha margarint, ezzel is jól elkevertem.
Kanalanként hozzáadtam a lisztet (púpos kanállal raktam), mindegyikkel elkevertem. Apránként hozzáadtam a tejet. A végére egész híg lett a massza.
A fehérjéket a csipet sóval felvertem, majd a többi cukor hozzáadásával kemény habbá vertem.
Több részletben a híg masszához kevertem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, szépen szétfolyt.
Hideg sütőbe tettem, 180 fokra állítottam.
Egy órányit kéne sütni, de az én sütim teteje fél óra elteltével igencsak piros lett, így 150 fokra mérsékeltem. A tészta szép magasra nőtt közben. Negyed óra elteltével égett sütiszag kezdett terjengeni a konyhába, így gyorsan kikapcsoltam a sütőt. Azt hittem, kész.
Kivettem a sütőből, a magasra nőtt tészta szépen visszaesett. Hagytam hűlni. Kihűlés után lenne szeletelhető, de nem bírtam kivárni, már langyosan levágtam belőle egy csíkot. Ekkor derült ki, hogy az alja cseppet sem pirult meg. Pedig kellett volna... Ha belelátok a tepsibe, átállítom a sütőt alsó sütésre. No de újabb tapasztalatot szereztem.
Amúgy semmi gond nem volt ezzel az intelligens süteménnyel, a rétegek szépen elkülönültek: az alján ott volt a tészta, ami aljáról hiányzott a sült réteg, ezt követte a kicsit sötétebb krémes, lágyabb rész, a tetején pedig a ropogósabb, s kellőképpen megsült "felső lap". No, ezért ennyire okos ez a süti:-) Csak összekavarjuk, s majd sülés közben lapokra és krémmé válik szét.
Naaagyon finom, mindenki hozzájárult a tányér gyors leürítéséhez.
Legközelebb Hajni verzióját fogom megsütni, addig beszerzem a mandulapelyhet:-)
Éppen Jucinál olvastam ma egy inteligens süti receptet, ez a madártej jellegű is finom lehet:)
VálaszTörlésKati, végül is ugyanaz, csak több néven fut ez a süti:-) De valóban emlékeztet a madártejre, főleg a középső krémes réteg.
TörlésHa nem mondod, nem is gondolnám, hogy nem lett tökéletes! :) Gyönyörűen szeletelhető, és biztosan nagyon fincsi is volt! :) Ha olyan, mint a madártej, csak jó lehet! :)
VálaszTörlésHankka, ha megnézed a Trinityét, akkor látni fogod, milyen a tökéletes:-) Persze finom lett, tehát az ízével, állagával semmi gond nem volt, csak csalódás volt, hogy az alja cseppet sem sült meg.
TörlésNekem tetszik, biztos nagyon finom és krémes:)
VálaszTörlésJanka, köszönöm! Finom bizony, meg puhán krémes is.
TörlésImádom ezt a sütit!:) Nagyon szép lett!
VálaszTörlésFlóra, köszönöm! Most már mi is rajongói lettünk:-)
TörlésNagyon guszta szeletek!
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin!
TörlésNekem is van egy intelligens krémes (vagy sült madártej...) receptem, ami nagyon ízlett mindenkinek. Nálad is ínycsiklandóan jól néz ki...:)
VálaszTörlésTünde, köszönöm! Bárhogy is nevezzük, az biztos, hogy csak szeretni lehet.
TörlésSok helyen olvastam már erről a krémesről, de még nem sütöttem meg. Nem minden esetben a szép finom, de én ebben sem látok semmi hibát!
VálaszTörlésMárti, eddig én is csak láttam itt-ott, de érdemes volt megsütni! Ó, köszike:-)
TörlésImádom a madártejet! Szerinted ez is ízlene Nekem?? :))
VálaszTörlésGabriella, biztos vagyok benne, hogy ízlene neked is!
TörlésMajdnem kifogott rajtad ez az okoska?-azért ahhoz korábban kell felkelnie!!...:-DDD Jót derültem a sztorin! Egyébként ettem már ilyet és teljesen úgy nézett ki mint a Tied! :)))
VálaszTörlés:-))) Most meg én derülök:-) Akkor csak megnyugszom, a kinézetével is kibékülhetek:-)
TörlésA képet nézve nem látszik semmi baki rajta, sőt! Ilyen kell legyen! Amikor először sütöttem én is lestem minden mozdulatát, az alját is:-) kipróbáltam jénai tálban is sütni, arra gondolva, hogy akkor jobban látom, de az nem vált be. Valamiért az egyik fele nagyon felpúposodott, a másik meg lelaposodott. Csak ki kell tapasztalni:-)
VálaszTörlésNagyon szép lett, guszta!
Hajni, köszönöm:-)
TörlésÉn is gondoltam a jénaira, de így már el is vetem. Elsőre szereztem tapasztalatot, legközelebb talán sikeresebb lesz. Megsütöm az alját még jobban.
Már én is sütöttem ezt a sütit.Nagyon finom!A tied is nagyon szép lett!!
VálaszTörlésZsuzsa, köszönöm!
TörlésFinom süti, ami pedig megmaradt és tudott még a hűtőbe hűlni egy kicsit ha lehet még finomabb lett. Köszi! :)
VálaszTörlésKatus, szívesen:-) De örülök, hogy megsütötted, hát még annak, hogy ízlett is!
Törlés