2017. január 29., vasárnap

Hófehérke szelet

Ma valami krémeset szerettem volna készíteni. Vagyis inkább enni, de ahhoz nekem kellett elkészíteni. Megembereltem magam, s nekiláttam. Nem a legegyszerűbb módját választottam, hisz még lapokat is kellett nyújtani, ami még mindig nem az erősségem, de legalább mostanság nem kell újra összegyúrni a formátlanra sikeredetteket! :-)
A receptet egyik füzetemben találtam, az is "kissé" átalakítva került elkészítésre. Hasonlít a Férjem kedvencére, a francia krémesre , nem is kicsit, ahogy most átnéztem a régi receptet. Azért kicsit mégis más, meg olyan kedves neve van, hát álljon itt ennek a receptje is! :-)

Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 nagy tojás
  • 1 dl tej
  • 1 csomag szalalkáli (fél kg liszthez való)
A krémhez:
  • 10 közepesen púpozott evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • 1 l tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
Így készült:
A lapokhoz a lisztet, porcukort, sót, margarint tálba tettem. Összemorzsoltam. Hozzáadtam a tojásokat és a tejben elkevert szalalkálit. Összegyúrtam. Odakészítettem a tejfölt, hogy szükség szerint tegyek a tésztához, de anélkül is szépen összeállt, kellően kemény is volt a tészta.
4 részre osztottam, sorra kinyújtottam s nagy tepsi hátán kisütöttem őket. Figyeltem rá, hogy világos maradjon. Egyiket sikerült sötétebbre sütni, az került a tetejére.
A krémhez előbb a lisztet elkevertem kevés tejben, simára. Ezután kevertem hozzá a tojásokat, s addig kavargattam, míg teljesen sima lett, a fehérje is elkeveredett. Apránként hozzáadtam a többi tejet is, a vaníliás cukrot és a kimért 20 dkg cukorból is 2 evőkanállal. Közepes lángon állandóan kavargatva sűrűre főztem. Előbb összecsomósodik, mint mindig a tojásos pépek, de addig kell a lángon kavargatni, míg szépen kisimul.
Hagytam kihűlni, közben sűrűn átkevertem.
A vajat a többi cukorral elkevertem, majd kanalanként belekerült a főzött pép meg a citrom lereszelt héja is.
Megtöltöttem a lapokat a krémmel.
Néhány órára hidegre tettem, de nem kell neki sok idő, hogy szeletelhető legyen, mert a szalalkális lapok mindig jó puhák lesznek. Azért -is- szeretem őket!
Gondoltam rá, hogy citromlét is keverjek a krémbe, de nem mertem. Pedig több receptben is olvastam, hogy a vajkrémhez kevernek citromlét. Nem kapja össze a tejes-vajas krémet? A citromhéjtól is lett egy kellemes íze, de egy kis lével még jobb lett volna... Persze így is finom, pihe-puha, jó krémes. Szeretjük! :-)

6 megjegyzés:

  1. Finom puha süti lehet, nagyon jól néz ki!
    Szerintem egy kis citromlé nem kapja össze a krémet, ki kell egyszer próbálni, mert biztos jó ízt ad :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Valóban puha süti, no meg finom is! :-)
      Köszönöm a tanácsot, egyszer kevesebb krémbe tenni fogok egy próbát. Mert szeretem a citrom ízét! :-)

      Törlés
  2. Finom, és nagyon szépen szeletelted! :)

    VálaszTörlés