Zabpelyhes keksz

Legújabb kedvencünk. Az utóbbi időben többször készült, mindig kicsit másféleképpen. Sőt olyan is volt, hogy dupláztam az adagot, hogy jusson is, maradjon is. Tényleg finom, csak úgy nassolni, vagy tízóraira, kirándulóknak energiapótlásra. Mert itt a várva várt tavasz, s mi ki is használjuk. Minden hétvégén mentünk valamerre, közben tanúi voltunk, ahogy hétről hétre rohamtempóban ébred, virul, zöldül, virágba borul a természet. Ezért kedvencem a tavasz! :-)

Hozzávalók:

  • 20 dkg barna nádcukor
  • 3 evőkanál méz
  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg zabpehely
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 25 dkg vaj
  • csoki, mazsola, aszalt gyümölcsök, mogyoró, dió...
Így készült:
A cukrot, tojásokat elkevertem, majd hozzáadtam a mézet, lisztet, zabpelyhet, sütőport, kókuszt és a megolvasztott vajat. Elkevertem, majd belekerültek a csokidarabkák, aszalt gyümölcsök, mikor milyen, vagy amihez kedvünk van, tetszés szerint. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe két teáskanál segítségével halmokat rakosgattam, helyet hagyva közöttük, mert sülés közben elterülnek.
180 fokon pirulásig sütöttem őket. 
Egyik alkalommal két összetört banán és csoki került bele, ekkor még 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet is kevertem hozzá, mert lágy lett az összekevert massza. Így is finom volt!
Első alkalommal 25 dkg cukorral készült, így édes lett, aztán csökkentettem 20 dkg-ra. A méz is édesíti meg az aszalt gyümölcsök. De aki nem éppen azon van, hogy fogyjon egy keveset, és édesen szereti, nyugodtan teheti bele a több cukrot.
Már említettem, hogy a Börzsöny lábánál lakunk, szó szerint. Kisétálunk a faluból, s máris kapaszkodunk felfele a dombra. A hozzánk legközelebb eső csúcs 500 m alatti, de elég arra is felmászni. :-) Néha távolabb is elmerészkedünk, mint ezúttal is. Megérte, minden völgy, csúcs más látnivalót kínál, főleg így tavasszal:





Azóta még készült néhányszor, Fiam előszeretettel visz magával Szegedre. Sokáig van rágcsálni valója. Legalábbis ha sokáig van belőle! :-)


4 megjegyzés:

  1. Nagyon csábító, szívesen kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nekünk nagyon ízlik, biztos, Nektek sem okozna csalódást! :-)

      Törlés
  2. Finom lehetett a keksz, főleg ilyen szép környezetben elmajszolni :-) Mi is kirándultunk, most az utóbbi két hétvége szép napos volt. Látszik, hogy rohamosan nyílnak az erdei virágok, rügyek, levelek... felüdülő érzés! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amilyen szép idők voltak, muszáj volt kihasználni! :-) Idén a szokásosnál is jobban vártam a tavaszt, jött is hirtelen. A mostani lehűlés meg rosszul esik... De lesz még meleg, meg is unjuk. :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...