2017. november 4., szombat

Narancstorta


Most más tollával ékeskedem! De ez a "toll" is az enyém, miért is ne? :-)
Gergő hazajött a hétvégére. Én meg mást sem csinálok két napja -enyhe túlzással-, mint sütök-főzök. Hogy finomakat egyen, míg itthon van, meg finomakat pakoljak neki, hogy albérletében se éhezzen. Tényleg alig mozdultam ki a konyhából, pedig még segítségem is volt.
Időközben "Kisfiam" 19 éves lett (még kimondani is sok), de a születése napján Szegeden volt, a barátaival -is- meg szerette volna ünnepelni a jeles napot. Ami meg is történt. Mi csak távolról köszöntöttük fel, de ma itthon is pótoltuk. Hédi nézte ki a tortát, a konyhában lógó naptár adta az ihletet. A piskótát ketten készítettük, de a többi mind az Ő keze munkáját dicséri. Ő verte-keverte a tölteléket, töltötte, díszítette. Mondanom sem kell, hogy igen szép és finom lett a végeredmény! :-)


Hozzávalók:
  • 5 tojásos piskóta
  • 4 dl tejszín
  • 4 dl tejföl
  • 12 dkg porcukor
  • 1-1 citrom és narancs lereszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 1 narancs húsa apróra vágva
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín + 1 evőkanál cukor a díszítéshez
Így készült:
A piskótát a szokásos módon elkészítettük, kerek tortaformában megsütöttük.
A tejfölt a porcukorral elkeverjük, majd a citrom- és narancshéjjal, a citromlével és a feldarabolt naranccsal.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd a tejfölhöz keverjük.
A kihűlt piskótát vízszintesen három fele vágtam.
Tányérra téve, tortaforma oldalát köré kattintva megtöltjük a lapokat.
Kissé folyékony lett a töltelék, de másnapig pihentetve egész jól viselkedett, szépen összeszedte magát.
Másnap a két dl habbá vert tejszínnel (az 1 evőkanál cukor hozzáadásával) bevonjuk és tetszés szerint díszítjük a tortát.


Finom lett, nem túl édes, könnyed, magát etető torta. Hiába, nem esik messze az alma a fájától! :D
S hogy érzi magát Gergő Szegeden? Ó, jól. Hamar feltalálta magát, barátokra lelt, együtt buliznak, főznek, esznek, néha tanulnak is. :-) Aztán kellett egy 1-es zh, -ami nagy csalódást okozott neki, mert "rengeteget" készült rá,- hogy a bulizás ne az első helyen legyen. Van, amit élvez, van, amit a háta közepére sem kívánt, mégis része van benne- ilyen a matek-, de hát nem fenékig tejfel az élet sem. Mi támogatjuk, a többi rajta múlik.

8 megjegyzés:

  1. Isten éltesse a Fiadat! Nagyon finom lehetett a torta, a receptjét már írom is le.
    Nagyon örülök az újabb bejegyzéseidnek. Ha megengeded, egy korábbi posztoddal kapcsolatban osztok meg Veled egy trükköt (én is az internetről tanultam): ha egy csavaros tetejű befőttesüveget nem tudunk kibontani, ütögessük finoman, de határozottan pl. az asztal széléhez a tető oldalát, körbeforgatva az üveget. Nekem így minden üveget sikerül kinyitnom.
    Üdv,
    VToncsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, Toncsi!
      Örülök, hogy örülsz! :-) Mostanra leülepedett bennem az ősz által hozott sok változás, így időnként arra is érzek késztetést, hogy blogbejegyzéseket írjak. :-)
      Az üvegek kinyitására nekem a legjobb "trükköm" a Férjem, de örülök a Tiednek is, ha megint úgy adódik, hogy nincs kéznél erős kéz, bevetem az asztal-széle módszert! :-) Köszönöm, hogy megosztottad!
      Üdv, Gerdi

      Törlés
  2. Isten éltessen Gergőt! Nagyon finom lehetett ez a torta, főleg így, közös munkával elkészítve :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönjük szépen! Bizony finom volt a torta! Nagy része Leányzó keze munkája, így Őt illeti a dicséret! :-)

      Törlés
  3. Kitartást és sok boldogságot Gergőnek :) A torta gyönyörűséges, főleg ilyen ügyes segítséggel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Janka! A gyerekek nevében is! :-)

      Törlés
  4. Szia, én most találtam a blogodra, hát nagyon ügyes vagy, nagyon szép sütiket készítesz!
    Biztos, hogy fogok Tőled receptet "lopni"
    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági, örülök, hogy rátaláltál a blogra! Köszönöm szépen a dicséretet! :-) Gyere máskor is, s "lopjál" bátran! :-) Kellemes böngészést, jó sütögetést kívánok!
      Üdv. Gerdi

      Törlés