Kávés-kakaókrémes piskóta

Leányzó jegyezte meg, hogy úgy eltelt a karácsony, mintha nem is lett volna. Meg is indokolta, hogy miért: mert nem volt időnk ráhangolódni. S milyen igaza van! Már hetekkel előtte ott a tudat, hogy közeledik, közeledik, s ha el is felejtenénk, lépten-nyomon emlékeztetnek rá a kirakatok, boltok, kivilágítások, de hiába a sok cicoma, ha a gondolataink minden mással le vannak foglalva. S péntek délutántól, ki-ki hazaesve iskolából, munkából, próbáltuk biztosítani, hogy minden a szokásos menetrend szerint haladjon. Ez többé-kevésbé sikerült, mégis hiányzott valami. De a lényeg: a család együtt volt. S ennél nagyobb ajándékot az elkövetkező karácsonyokra sem kívánok.
Én szinte ki sem mozdultam a konyhából, a többiek takarítottak. Elkészült minden időben, amit elterveztem, s mint mindig, most is túlzásba vittem. Tanulhatnék már belőle... Többféle süti készült, a legtöbb kipróbált recept, ez viszont új. Nem is recept alapján készült, csak egy sima piskóta kétféle ízesítésű krémmel.

Hozzávalók:

  • 7 tojásból piskóta
  • 6 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 evőkanál holland kakaó
  • 1 evőkanál őrölt kávé
Így készült:
Elkészítettem a piskótát. Most, mivel egyedül készítettem, a fehérjéket az összes cukorral kemény habbá vertem, majd rövid ideig a hozzáadott sárgákkal, végül lassú mozdulatokkal belekevertem 7 evőkanál lisztet és fél csomag sütőport. Nagy tepsibe sütöttem. Kihűlés után vízszintesen kettévágtam. 
A krémhez elkevertem a tojást a pudingporokkal, pici tejjel és 1 evőkanál cukorral -ezt a kimért 20 dkg-ból vettem el-. Fokozatosan hozzákevertem a többi tejet is, majd állandóan kavarva sűrűre főztem. Hagytam kihűlni, közben sűrűn átkevertem. 
A vajat a többi cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot.
A krémet kettéosztottam. Felébe kevertem a kakaót, ez került a két piskóta közé, a másik felébe a kávét vegyítettem, ezt a piskóta tetejére kentem.
Amúgy a karácsony a kedvenc ünnepem. Mindig várni szoktam, most változó intenzitással. Szeretem a fenyő illatát, az együtt díszítését, a családi vacsorát, a régi emlékeket... A másnapi nagy családi összejövetelt, a gyerekek örömét. Mindez megvolt idén is, s remélem, ez is egy volt a szép emlékű karácsonyok közül. 





3 megjegyzés:

  1. El tudom képzelni, milyen sokat dolgoztál,és biztos nagyon el is fáradtál, de fő, hogy együtt voltatok és minden jól sikerült.
    Nálunk is gyorsan elteltek a napok, vendégvárással, vendégségbe járással, mint mindig... :-) Még hátra van a Szilveszter és az új év, aztán jöhetnek a munkás hétköznapok :-)

    VálaszTörlés
  2. Ja, és elmaradt, hogy finom lehetett a sütid, és nagyon jól néz ki a fiatalság :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm szépen! Nagyon gyorsan eltelnek ezek a napok, ki se heverjük jóformán karácsonyt, máris nyakunkon a szilveszter. Aztán kettőt pislogunk, s vége a szünetnek. De minden jó hamar eltelik, aztán jönnek másmilyen napok. De nem bánkódom miatta, az idő telik, ha akarjuk, ha nem.

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...