2018. december 27., csütörtök

Almás krémes kocka

Érdekes volt ez az idei karácsony is... Egy hónappal előtte igencsak vártam, aztán ahogy közeledett, már meg kellett erőltessem magam, hogy egyáltalán gondoljak rá s kezdjek el tervezgetni is. A munkahely is gondoskodott róla, hogy leterhelje az agyamat, aztán beütött a szokásos karácsony előtti váratlan és egyáltalán nem pozitív esemény, duplán is -amit nem lehet megszokni, pedig évek óta rendszeresen így van-.
Van, aki még 24-én is dolgozik, s én nyafogok, hogy csak péntek délután kezdhettem el a készülődést. Ha nincs segítségem, bizony még most is suvickolnék meg káposztát töltenék. De meglett minden időre, sikerült a szokásos menetrend szerint lebonyolítani a karácsonyt. Azóta még pihentem is, de csak testileg.
Lehetne ugyan másképp is, de én valahogy még nem tudok alábbhagyni az évek óta rendszeresített rutinból. A sütést-főzést mindig túlzásba viszem. Olyannyira, hogy még holnap sem kell főzzek, négy nappal karácsony után.

Süti is készült bőven, jó része olyan, ami huzamosabb ideig eláll, krémesből csak kétféle. Ezek egyike almás lett, Sógorom kedvéért.

Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg zsír
  • 2 nagy tojás
  • 1 dl tej
  • 1 csomag szalalkáli
  • 1 evőkanál tejföl
Az almatöltelékhez:
  • 5 nagy alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál mézes-fűszerkeverék
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál gríz
A krémhez:
  • 2 csomag tejszínízű pudingpor
  • 2 evőkanál rétesliszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 8 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
Így készült:
Előbb az almatöltelék készült el, hogy legyen ideje kihűlni: az almákat megmostam, s héjastul lereszeltem. A cukorral kis lángon párolódni tettem, közben hozzáadtam a fűszerkeveréket is. Mikor megpuhult, és már nem volt sok leve, hozzáadtam a citromlét és grízt, ezzel is főztem rövid ideig.

A tésztához előbb a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a 2 tojást, a tejben elkevert szalalkálit és tejfölt. Összegyúrtam. Közepesen lágy tésztának kell lennie. Ha kemény, még kicsi tejföl mehet bele. Ha lágy, akkor pici liszt.
A tésztát 4 részre osztottam. Lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtottam, s a tepsi hátán sorra kisütöttem őket. (28×32 cm-es tepsin készült.)
A krémhez megfőztem a pudingot: a pudingport és lisztet kevés tejjel elkevertem, majd a többi tej és 2 evőkanál cukor hozzáadásával állandóan kavargatva sűrűre főztem.
Hagytam kihűlni, közben sűrűn át kell kavarni.
A vajat a cukorral elkevertem, majd kanalanként került bele a kihűlt puding.
Összeraktam a sütit: az alsó lapot megkentem fele krémmel, erre került a következő lap, amin az almatölteléket osztottam el, következő lap, többi krém, s utolsó lappal befedtem.

Szeretem a szalalkális lapokat, így megtöltve is finom volt. Azaz még mindig finom, mert még van, mindamellett, hogy osztogattunk belőle. De már rá sem bírok nézni. Talán egy hét múlva újra jól esne...

S hamarosan lehet készülni szilveszterre!😃

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki ezek a kockák! Én most szívesen elfogadnék belőle egy-két darabot :-) Idén nem vittem túlzásba sem a főzést sem a sütést, de minden megvolt, ami kellett :-) Kellemesen és gyorsan elmúlt a karácsony :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! :-) Ma pakoltam be a maradékot a fagyasztóba- én még most sem bírnék enni belőle. Majd jövőre! :-)
      A karácsony nálunk is hamar telt, mint mindig.

      Törlés